Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία περιέχονται οι ρυθμίσεις για το ΚΕΘΕΑ και η τροπολογία για τις μειώσεις στα φάρμακα έως και 7%, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα και την αυτονομία του Οργανισμού, αυξάνει τη δημόσια χρηματοδότησή του και προχωρά στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας από την Ολομέλεια, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι πράγματι εννοεί την έννοια της αντικειμενικής αξιολόγησης, κάνει πράξη την επιλογή της για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά και ορίζει επικεφαλής ανεξάρτητης Επιτροπής, τον Εθνικό Συντονιστή, που είχε διορίσει στην θέση αυτή η προηγούμενη κυβέρνηση, τον Χρήστο Κουιμτσίδη.

«Θα δώσουμε τον χρόνο, προκειμένου να ερευνήσει με επιστημονικά κριτήρια, τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει στο σύνολό του το ΚΕΘΕΑ, αλλά και επιμέρους τα προγράμματά του και προχωρήσει, από κοινού με την Επιτροπή, την εισήγησή του για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι πρέπει να λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ, ενδυναμώνοντάς το, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του», ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε πως την εισήγηση αυτή θα λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τη Γενική Συνέλευσή του ΚΕΘΕΑ, δέχεται και στηρίζει το ότι πρέπει να υπάρχει ΣΠΟΚ, γενικός διευθυντής, όπως και την αυτονομία στη λειτουργία των κατά τόπους κοινοτήτων, όπως ίσχυε στο παρελθόν, αλλά και την αυτονομία του Οργανισμού.

Απευθυνόμενος, προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι η χώρα μας είναι μία από τις τελευταίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει εθνική στρατηγική για τα ναρκωτικά. Πιο συγκεκριμένα ανάφερε: «Ούτε αυτό είστε έτοιμοι να παραδεχτείτε; Ότι πρέπει να αξιολογήσουμε, να δούμε τι κάνουν αυτά τα προγράμματα κι αν έχουν ανταποδοτικότητα; Σε όλες τις άλλες εκφάνσεις του πολιτικού σας λόγου, μιλάτε για τη χρηστή διοίκηση, για τον σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, για τον τρόπο με τον οποίον μετά από μια πολύ μεγάλη κρίση και μια πολύ μεγάλη οδύνη και πίεση που υπέστη η μέση ελληνική οικογένεια, ο ελληνικός λαός, πρέπει να τα σεβόμαστε. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ελέγχει, βλέπω ότι στο ΚΕΘΕΑ το προσπερνάτε».

«Να ελέγξουμε που πηγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Είναι 20 εκατομμύρια επί 25 χρόνια. Και είναι βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να υπάρχει ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ και να ξέρουμε πραγματικά πού έχουν πάει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων», προσέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το ΚΕΘΕΑ.