«Όχι» ΝΔ στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για δημοψηφίσματα για τα εθνικά θέματα

«Είμαι βαθύτατος θιασώτης των δημοψηφισμάτων και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όχι όμως με ιδεολογήματα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:51
16/10/2019
«Όχι» ΝΔ στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για δημοψηφίσματα για τα εθνικά θέματα
27
loading

Με τη ΝΔ να απορρίπτει τις δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων σε κυρώσεις διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, ή για κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά να αφήνει ανοιχτό παράθυρο στο δικαίωμα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ολοκληρώθηκε η συζήτηση της τέταρτης ενότητας στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η σημερινή συνεδρίαση αφορούσε τα άρθρα 28, 44 και 73 του Συντάγματος που σχετίζονται με την άμεση ή έμμεση κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Είμαι βαθύτατος θιασώτης των δημοψηφισμάτων και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όχι όμως με ιδεολογήματα. Νομοθετούμε για τις επόμενες γενιές, γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θέλω μια ανοικτή τελείως διευκόλυνση, γιατί φοβάμαι τη χειραγώγηση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που ήταν παρών στη σημερινή αναθεωρητική διαδικασία.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεραπετρίτης συμφώνησε με τη διάσταση που έδωσαν, τόσο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ότι πράγματι ενεργοποιεί τους πολίτες η δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να υπάρχει σοβαρό φίλτρο».

«Το ακούω θετικά. Θα ήμουν δεκτικός να κάνουμε μια συζήτηση αυτής της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Δεν είμαστε φοβικοί απέναντι στο λαό. Έχει δίκαιο επί της αρχής η κ. Μπακογιάννη, Να το δούμε το θέμα, ώστε κατά κάποιο τρόπο να υπάρξει με συγκεκριμένο διαδικαστικό μοντέλο η δυνατότητα να κατατίθεται πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες και να συζητείται από τη Βουλή», υπογράμμισε από τη πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Ωστόσο, ο κ. Τζαβάρας απέρριψε τις άλλες δύο συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις αιτιάσεις του εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να στερεί από μερίδα του ελληνικού λαού, το δικαίωμα να εκφράζεται για τα κοινά: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε μορφές δημοκρατίας με προτάσεις που εισηγούνται ίδρυση ενός νέου συστήματος ανταγωνιστικού με τη κυβέρνηση και τη Βουλή.

Αυτό θα στόχευε στη μορφή του πολιτεύματος. Γιατί μια απόφαση του κυρίαρχου λαού, αν δεν ληφθεί υπόψη, παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας αλλοιώνοντας το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος του 2015», τόνισε ο κ. Τζαβάρας .

«Δεν μπορείτε να βλέπετε με καχυποψία και υποκρισία τα δημοψηφίσματα που στηρίζονται στο λαό», ήταν ο αντίλογος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο που υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Οι προτάσεις μας επιδιώκουν να δώσουν πίσω στο λαό εκείνες τις εξουσίες που έχασε. Γιατί να πιστεύουμε ότι ο λαός είναι κυρίαρχος, μόνο τη στιγμή των εκλογών; Όποιος αμφισβητεί το δημοψήφισμα ως έγκυρο τρόπο βούλησης του λαού, αρνείται τη δημοκρατία».

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, απέρριψε αλλαγές ή προσθήκες στα άρθρα 28 και 44, ενώ χαρακτήρισε θετική τη συνταγματική πρόβλεψη για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς θα ενεργοποιήσει, όπως είπε, τους πολίτες.

Με την άποψη του κ. Λοβέρδου για το δικαίωμα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, συντάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάνη. «Πιστεύω ότι η δημοκρατία πάσχει. Ο κόσμος χρειάζεται ενεργοποίηση και δεν μπορεί να γίνεται κάθε 4 χρόνια όταν έχουμε εκλογές. Υπάρχει ανάγκη στο πολιτικό σύστημα να μπορούν 500.000 πολίτες να κάνουν πρόταση νόμου.

Πρέπει να δώσουμε το πολιτικό αυτό δικαίωμα στο λαό. Σε αυτή τη φάση θα κερδίσουμε ενεργοποιώντας την ενασχόληση τους με τα κοινά», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, έκανε λόγο για ηχηρή σιωπή των κομμάτων στον άξονα των προτάσεων που έκανε το κόμμα του, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «σήμερα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων, ενώ ήταν σημαιοφόρος στις διακρατικές συμφωνίες που υπέγραψε».

Υπέρ των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ταυτόχρονα βελτιωτικές αλλαγές, τάχθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, κάνοντας λόγο για «χρήσιμα συμπεράσματα που θα βγουν από την Επιτροπή, για το ποιος υπολογίζει ως κυρίαρχο το λαό, ή τον θέλει στη γωνία, αμέτοχο και παρατηρητή».

Η εισηγήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, χαρακτήρισε «θεμελιώδες ζήτημα» τις συμμετοχικές δημοκρατίες, τόνισε ότι «δεν μπορεί τη σοφία των πολιτών να την περιορίζουμε μόνο στις εκλογές», ωστόσο επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές και να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπονομεύονται.

Την ανάγκη να γίνει σοβαρή μελέτη για να δοθεί η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας στους πολίτες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, επεσήμανε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος: «Τα δημοψηφίσματα εμβαθύνουν τη δημοκρατία, δεν πρέπει η ΝΔ να στέκεται φοβικά απέναντι στο λαό», υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Αύριο στην Επιτροπή Αναθεώρησης θα συζητηθούν τα άρθρα 62, για την ασυλία των βουλευτών και 86 παράγραφος 3 περί ευθύνης υπουργών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar SCULLYXL5

  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΤΗΡΟΥΜΕ!!!

 2. avatar Τειρεσίας

  Το 8.5 % τους θυμίζει τίποτα?? Όσο έκαναν οι απατεώνες στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ η στο 3το μνημονιο θα δουν και στο θέμα αυτό.

 3. avatar NRG

  Δημοψήφισμα σάν αυτό που έκαναν το 2015 και δέν το σεβάστηκαν? Ή σαν αυτό που δέν έκαναν για το Μακεδονικό?

 4. avatar Είναι ανισόρροποι οι Ζαίοι !

  Ζούνε στην καρακοσμάρα τους όμως ! Στον κόσμο του επικριτικού , σπαστικού , κομπλεξικού ξερόλα ! Μπλιαχ !!

 5. avatar Λάμπρoς

  Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι στην κουλτούρα της δεξιάς. Εξαπανέκαθεν.
  Οι δικτατορία του Μεταξά, η ΕΡΕ και η χούντα το αποδεικνύουν.

  1. avatar ΕΞΑΠΑΝΕΚΑΘΕΝ;!

   Το ανέκαθεν (που είναι το σωστό αφού δεν ξέρεις γρι) οι αγράμματοι το έλεγαν "από ανέκαθεν" και τώρα οι ακόμα πιο αγράμματοι το λενε "εξαπανέκαθεν"!
   οοοοκέι
   Όσο για τις δημοκρατικές διαδικασίες που σε πιάνει ο πόνος, σου υπενθυμίζω το δημοψήφισμα του 1974 που έκανε ο Καραμανλής για το πολιτειακό, το οποίο και έγινε ΣΕΒΑΣΤΟ θεούλη μου.
   Στα αριστερά καθεστώτα, αυτά με τις "μεγάλες δημοκρατικές ευαισθησίες", έχουν γίνει κατά καιρούς δημοψηφίσματα - παρωδίες, και έβγαιναν πλειοψηφίες της τάξης του 98%-99% υπέρ της όποιας θέσης ήθελαν αυτοί με τη "δημοκρατική κουλτούρα". Και μην ξεχνάς το δικό σας φιάσκο του 2015 που καταπίνεις έτσι εύκολα.
   Έτσι ήσασταν από πάντα, άσχετοι, υποκριτές και ψεύτες. "Εξαπανεκανθίας"!

 6. avatar PANKO

  Πάντα έτρεμε τον κόσμο η δεξιά...
  Μόνο η ελίτ θα ήθελε να ψηφίζει...

  1. avatar ΓΙΑΓΚΟΣ-Μ

   Ενώ η αριστερά δεν τον τρέμει? Γιατί δεν έκανε δημοψήφισμα για το σκοπιανό ο ΣΥΡΙΖΑ και κοίταξε πως θα διχάσει το λαό? Ξεφτίλες!!!!!!!!!!!!!!

  2. avatar @PANKO

   Ευτυχώς η αριστερά έχει τα Ρανκόσκυλα που την περιφρουρούν.

 7. avatar .;.

  Πολυ θα παρακαλατε ακομα κλεφτες δεξιοι τον Συριζα,αλλα δεν θα φατε με την ορεξη θα μεινετε!

 8. avatar Μπράβο ΝΔλακες

  Εξαιρετική πρόταση.
  Αν υπογραφουν το αίτημα 100000 πολίτες να γίνεται δημοψήφισμα.
  Οπως στην Ελβετία.
  Απορώ γιατί ολοι οι χουντοδεξιοι νεοδημοκράτες κατηγορούν τον Σύριζα.
  Αυτό ζήτησαν για τις Πρέσπες αλλά δεν υπήρχε τέτοιος νόμος.
  Τωρα που είναι στην κουτάλα το αρνούνται.
  Άλλη μια τεράστια κωλοτούμπα.
  Όπως Πρέσπες μείωση
  φορολογίας προσφυγικό Ματι κλπ

  1. avatar @ΜπράβοΣυριζόβλακες

   Είχε κάνει ανάλογο δημοψήφισμα και για τις πρέσπες ο τσίπρας ο χλωμός;

  2. avatar Όπως Ελβετία;

   ας είχαμε πρώτα την ωριμότητα των Ελβετών και μετά να το συζητούσαμε!

 9. avatar OΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

  Κοίτα ποιος ζητάει δημοψήφισμα! Αυτός που άλλα ψήφιζε ο λαός κι άλλα έκανε όπως το 2015 ή μετά στο Μακεδονικό που έγραψε τον λαό στα παπούτσια του.Από την άλλη το σχιζοφρενικό "είμαι υπέρ των δημοψηφισμάτων" αλλά δεν κάνω δημοψηφίσματα ξεπερνάει κάθε λογική. Ούτε μόνο για προτάσεις νόμου αρκεί γιατί πάλι θα γράφουν τον λαό.Με τα δημοψηφίσματα θα υπήρχε δημοκρατία και δεν θα μπορούσαν να τον ξεγελάνε.Άλλα να λένε πριν τις εκλογές άλλα να κάνουν μετά. Θα μπορούσε ο λαός να ασκεί βέτο σε κρίσιμα θέματα.Αυτός είναι άλλωστε ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας κι όχι το κάθε κόμμα που κυβερνάει και που μπορεί να βγάζει πρόεδρο της δημοκρατίας με κρυφούς όρους.

 10. avatar Ο Πολυχρονης και ο Ευζωνας

  Θα μας τρελανουν ρε αυτοι εκει στο δυριζα!Πολοι εδω στο μπεστ εχουν σχολιασει οτι ο συριζα σαν αντιπολιτευση θα ζητα και του πουλιου το γαλα,αλλα αυτο παραπαει .
  Μας δουλευουν αγρια,ρε πριν ενα χρονο ησυντριπτικη πλειοψηφια του λαου ζηταγε δημοψηφισμα για το σκοπιανο και μας εγραψαν εκει που ξερουν αι γραφουν οσους δεν ειναι μναζχι τους.
  Τι ζητανε τωρα ρε!!!!!!!!!!!

 11. avatar Ρε Κατρούγκαλο

  Αντί να κανείς το ξεφτιλοασφαλιστικο σου για νάρπαξεις ότι μπορείς γιατι δεν κατέθετες αυτή την πρόταση πριν 2-3 χρόνια? Ξέρεις,τοτε που ήσασταν κυβέρνηση.Τα ξέχασες ετσι?

 12. avatar τι να τα κανετε βρε συριζαιοι τα δημοψηφισματα?????

  νενεκονενεδες????ολα τα κανατε κουρελου...ολα τα ισοπεδωσατε...σταλινιστες ειστε .....ενας αποφασιζει......οταν μας καθιζατε φορους 5 χρονια μας ρωτησατε?????σαχλαμαροσαλιαρηδες ψευτες

 13. avatar Tes

  Ποιος ζητάει δημοψηφίσματα; Οι πατριάρχες του δημοψηφίσματος του 2015; Ντροπή!
  Αίσχος!
  Αλητεία!

  1. avatar Tes

   Μετα το δημοψηφισμα πηγαν σε εκλογες φερεφωνο,ο Σαμαρας μετα την κωλοτουμπα την επαδιαπραγματευσης πηγε ΧΩΡΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ σε μνημονιο γιαυτο αντε χασου

 14. avatar advouk7

  Σίγουρα είναι καλό να συμμετέχει ο λαός σε δημοψηφίσματα. Αλλά να το λένε οι τύποι που κάνανε το ΟΧΙ ΝΑΙ, με ξεπερνάει...

 15. avatar Λιγη ντροπη ρε

  Καλα, δεν ντρεπονται ολοι τους;
  Η απολυτη ξεφτιλα του πολιτικου συστηματος ειναι αυτη η υποκριτικη συζητηση.

 16. avatar ΚΟΙΤΑΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ !!!!!!!!!

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ.
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΝΤΡΑΠΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ

  1. avatar Ντρεπομαι

   γιατι ζω σε μια χωρα που ψηφισαν με 39% τους κλεφτες και τους μιζαδορους αυτους που χρεοκοπησαν την χωρα
   Ντρεπομαι γιατι ζω σε μια χωρα που υπαρχουν πολλοι αμορφωτοι που μασανε σανο που τους πετανε τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ

   1. avatar ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ

    ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ

   2. avatar @Ντρεπομαι

    Εσύ ντρέπεσαι και για την ύπαρξή σου [...] της κουμουνδούρου.

    1. avatar Ντρεπομαι

     για παρτη σου σανοφαγο της Πειραιώς

     1. avatar @ Ντρεπομαι

      Κατάλαβα, ντρέπεσαι και που αναπνέεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει