«Το νέο “δόγμα” διάσωσης των τραπεζών αυξάνει περαιτέρω το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας Νότου-Βορρά», εκτιμά ο πρόεδρος του κόμματος Νέα ΜΕΡΑ, Χρήστος Ζώης, σχολιάζοντας την απόφαση του ECOFIN για τη διάσωση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώη, το νέο «δόγμα» διάσωσης των τραπεζών είναι κοντόφθαλμο και προβληματικό, ενώ υποστηρίζει ότι οι πειραματισμοί με τις καταθέσεις σύντομα θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους κεφαλαίου για τις τράπεζες του Νότου, οι οποίες θα το μετακυλίσουν με τη σειρά τους στις επιχειρήσεις της περιφέρειας αυξάνοντας περαιτέρω το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με το Βορρά.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει το νέο γερμανικό ηγεμονισμό και στερεί από τον ευρωπαϊκό Νότο -και βέβαια και από την Ελλάδα- κάθε ελπίδα για ανάσχεση των πολιτικών λιτότητας και κάθε αναπτυξιακή προοπτική», καταλήγει ο κ. Ζώης.

Επίσης ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, βουλευτής Γιάννης Κουράκος, αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν πολυτεκνικά και αναπηρικά επιδόματα -ο υπολογισμός των οποίων τροποποιείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια- επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «εξακολουθεί να διολισθαίνει επαναλαμβάνοντας πράξεις που εκπίπτουν της δημοκρατικής λειτουργίας και βαθαίνουν το τεράστιο κοινωνικό ρήγμα».

Ο κ. Κουράκος κάνει λόγο για «ζήτημα ηθικής τάξης αφού συνεχώς καλούνται να καλύπτουν την αποτυχία του success story οι πλέον οικονομικά αδύναμοι» και επιτίθεται στον κ. Στουρνάρα υποστηρίζοντας ότι «λειτουργεί ως εκπρόσωπος της τρόικας παραμένοντας πιστός στις μνημονιακές επιταγές».