Συμφώνησαν -κατ’ αρχήν- στην ανάγκη ανασχηματισμού διαφώνησαν σε όλα τα υπόλοιπα οι πολιτικοί αρχηγοί στην χθεσινή σύσκεψη κορυφής.

Το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση των Σαμαρά, Κουβέλη και Βενιζέλου ήταν βαρύ με εντάσεις που διαδέχονταν η μία την άλλη.

Σε οριακό σημείο έφτασε η συζήτηση όταν ο Βενιζέλος επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών αναγκάζοντας τον Σαμαρά να παρέμβει πυροσβεστικά.

Οι Κουβέλης και Βενιζέλος έθεσαν ευθέως θέμα δημοκρατικής λειτουργίας της κυβέρνησης ζητώντας νέα προγραμματική συμφωνία στην οποία οι τρείς εταίροι θα μετέχουν ισότιμα στην λήψη των αποφάσεων.

«Συμπεριφέρεστε ως κυβέρνηση ΝΔ, αγνοείτε επιδεικτικά ότι αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί τη στηρίζουν άλλα δύο κόμματα.

Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση μόνος τότε ας πάμε σε εκλογές» είπε κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό προκάλεσε την οργή του Α. Σαμαρά ο οποίος «για να μην οδηγήσει στα άκρα τη συζήτηση» όπως λένε στενοί του συνεργάτες αρκέστηκε μόνο να αναφέρει τις περιπτώσεις που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπλόκαραν σημαντικές αποφάσεις «για επικοινωνιακούς-κομματικούς λόγους».

Η συζήτηση διακόπηκε μάλλον απότομα όταν έφτασε και το κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν και επ’ αυτού δίνοντας ο καθένας διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το μεταβατικό καθεστώς και τον χρόνο επαναλειτουργίας των πομπών της κρατικής τηλεόρασης.

Κουβέλης και Βενιζέλος υποστήριξαν και δημόσια λίγα λεπτά αργότερα ότι η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα με το καθεστώς που είχε μέχρι την περασμένη Τρίτη που έπεσαν οι πομποί και το καθεστώς αυτό να διατηρηθεί μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα που θα προκύψει μετά από δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Επί της ουσίας οι Κουβέλης και Βενιζέλος έθεσαν θέμα ακύρωσης συνολικά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην οποία βασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Εκεί ακριβώς και μπροστά στο αδιέξοδο η συζήτηση διακόπηκε για να επαναληφθεί αύριο Τετάρτη. Πιθανότατα αύριο θα οριστικοποιηθεί στις γενικές του γραμμές το νέο κυβερνητικό σχήμα με ενισχυμένη την παρουσία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ και την δημιουργία συντονιστικού οργάνου με την παρουσία όχι εκπροσώπων αλλά των ίδιων των πολιτικών αρχηγών.

Ουσιαστικά μια κυβερνητική επιτροπή η οποία θα λειτουργεί ως διαρκή σύσκεψη κορυφής των τριών κάτι που το Μαξίμου θεωρεί ως κηδεμονία και μάλλον απορρίπτει ως σχήμα.