Γνωρίζατε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ιεραρχικά ανώτερος σε σχέση με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού; Ή ότι ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας θεωρείται… σημαντικότερος από τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου;

Κι όμως αυτό προβλέπεται στη χώρα, μας βάσει του αυστηρού πρωτοκόλλου σειράς προβαδίσματος κατά τις επίσημες τελετές και εορτές που σας παρουσιάζει σήμερα το newsbeast.gr. Αυτή η σειρά τηρείται απαρέγκλιτα από μια εθνική εορτή μέχρι μια κηδεία υψηλού προσώπου που γίνεται δημοσία δαπάνη.

Σύμφωνα λοιπόν και με τις σχετικές διατάξεις που ορίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών, πρώτος πολίτης της χώρας θεωρείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν προκειμένω ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος που παρεμπιπτόντως επί των ημερών του ως υπουργού Εσωτερικών έχει ληφθεί και η σχετική επικαιροποιημένη απόφαση «περί του καθορισμού της σειράς προβαδίσματος των, κατά τις επίσημες εορτές και τελετές, προσκαλουμένων από τις δημόσιες αρχές, οργανισμούς και ιδρύματα».

Ακολουθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τρίτος τη τάξει αξίωμα κρίνεται αυτό του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και ακολούθως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Πέμπτος πολιτειακός παράγοντας είναι ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, εν προκειμένω ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά όμως, δεν ακολουθούν οι πολιτικοί αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων όπως μπορεί να περίμενε κάποιος, αλλά οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, οι αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης εάν υπάρχουν (που στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει και είναι ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος) και έπειτα οι αρχηγοί των αναγνωριζομένων από τον Κανονισμό της Βουλής κομμάτων κατά σειρά εκλογικής δύναμης (ήτοι Φώφη Γεννηματά από το ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρης Κουτσούμπας από το Κ.Κ.Ε., Κυριάκος Βελόπουλος από την Ελληνική Λύση και Γιάννης Βαρουφάκης από το ΜέΡΑ25) και των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Νέα Δημοκρατία με 8 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ με 6 και από δύο έδρες έχουν κατά σειρά το ΚΙΝ.ΑΛ., η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση).

Αμέσως μετά τους αρχηγούς των κομμάτων που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, ακολουθούν κατά αυστηρή σειρά προτεραιότητας οι:

Πρώην Πρωθυπουργοί Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, πρώην Πρόεδροι της Βουλής, Μέλη της Κυβέρνησης (τουτέστιν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί), ο Πρύτανης Διπλωματικού Σώματος, ο Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εν προκειμένω ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που την 1η Νοεμβρίου θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Μαργαρίτη Σχοινά), οι Αντιπρόεδροι της Βουλής (κατά σειρά: Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αθανάσιος Μπούρας από Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Βίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝ.ΑΛ., Γεώργιος Λαμπρούλης από το Κ.Κ.Ε., Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση και Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25), οι Έλληνες Αντιπρόεδροι Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (έχουμε τον Δημήτρη Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ), οι Βουλευτές, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι Πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γενικοί Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αμέσως μετά ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α., πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Ακολουθεί ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, διαπιστευμένοι στην Ελλάδα ξένοι πρέσβεις, ο Περιφερειάρχης Αττικής και ο δήμαρχος Αθηναίων (οι δύο τελευταίο λαμβάνουν αυτές τις θέσεις εάν η τελετή γίνεται στην πρωτεύουσα).

Αμέσως μετά βρίσκουμε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και έπονται Αποκρισάριοι και Έξαρχοι, αρχηγοί άλλων δογμάτων, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, όσοι έχουν τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, οι Αρχηγοί Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Πυροσβεστικού Σώματος, ο Γενικός Γραμματέας του Π.τ.Δ., ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, οι Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, οι Πρυτάνεις ή Πρόεδροι Διοικουσών Επιτροπών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., και μετά: Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι, Αντιπτέραρχοι, Αντιστράτηγοι Ελληνικής Αστυνομίας, Πρέσβεις, Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Πρεσβευτές, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής που γίνεται η τελετή, ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α.Ε., ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι δήμου που γίνεται η εκδήλωση, Πρόεδροι Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, πρώην βουλευτές, Υποστράτηγοι, Υποναύαρχοι, Υποπτέραρχοι, Υποστράτηγοι ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. και Π.Σ., Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι Π.Ν., Ταξίαρχοι Π.Α., Ταξίαρχοι ΕΛ.ΑΣ., Αρχιπλοίαρχοι Λ.Σ., Αρχιπύραρχοι και Ανώτεροι Ταξίαρχοι Ταγμάτων.

Αμέσως μετά υπάρχει μια σειρά διοικητών οργανισμών. Ειδικότερα, κατά σειρά κάθονται οι διοικητές του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), του Ο.Γ.Α., του ΕΛ.Γ.Α. και του Ο.Α.Ε.Δ., ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο Πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ., Πρόεδροι λοιπών ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών και ιδρυμάτων, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Πρόεδροι πανελληνίων επιστημονικών οργανώσεων Αθηνών, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, του Σ.Ε.Β., του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των Ενώσεων Απόστρατων Αξιωματικών και του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών.

Κάθε φορά που δε δύναται να παραστεί ο προσκαλούμενος, αλλά ορίζεται εγγράφως, εκπρόσωπος αυτού, τότε αυτός καταλαμβάνει τη θέση του προσκληθέντος. Τέλος, στις έδρες των δήμων εκτός Αθηνών, ο δήμαρχος είναι ιεραρχικά πιο πάνω από τον βουλευτή στις τοπικές εκδηλώσεις.

Γεώργιος Σαρρής