Τουλάχιστον έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, τεράστιες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που «χτύπησαν» ανελέητα τη Χαλκιδική, από χθες το βράδυ.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως τονίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής, με τις πρώτες κινήσεις, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, να είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και η καταγραφή των ζημιών.

«Έχει υπάρξει παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, τον κ. Μανουσάκη, και περιμένουμε τις ενέργειες τους, προκειμένου να γίνει όσο γίνεται νωρίτερα η αποκατάσταση του ρεύματος». Επίσης, σημείωσε ότι «έχει ήδη παρέμβει με εντολή του πρωθυπουργού και το τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων -μια εντολή επίσης του ΥΕΘΑ του κ. Παναγιωτόπουλου- ο στρατός να παρέχει γεννήτριες σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια και τους τρεις δήμους», τόνισε.

«Καταβάλλονται όλες οι ανθρώπινες δυνατότητες να αποκατασταθεί», είπε για την ηλεκτροδότηση και πρόσθεσε ότι «θα γίνει καταγραφή ζημιών και με εντολή πρωθυπουργού θα καλυφθούν κανονικά οι πληγέντες και θα δοθεί ειδική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας) που επλήγησαν από την κακοκαιρία».

Ο κ. Θεοδωρικάκος μετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο Ν. Προποντίδας, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Καράογλου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, καθώς και του δημάρχου Ν. Προποντίδας, Μανώλη Καρρά. Σε αυτήν μετείχε κατά την έναρξη της και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε προηγούμενη σύσκεψη και είχε επιστρέψει στο δημαρχείο, αφού προηγουμένως επιθεώρησε ζημίες στην περιοχή.

«Έχουν γίνει δύο συσκέψεις στην περιοχή, έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε ότι, από χθες τη νύχτα, ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις από την Πυροσβεστική, τα συνεργεία πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και των τριών δήμων, την Αστυνομία και το Λιμενικό, «χάρη στις οποίες», όπως είπε, «δεν θρηνήσαμε άλλα θύματα και ήταν σχετικά πιο μειωμένες οι απώλειες σε υποδομές».

«Δυστυχώς, βέβαια, έχουν χαθεί έξι συνάνθρωποι μας σε αυτή την τραγική κατάσταση», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ παρέπεμψε σε αναλυτική ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.