Το ηχηρό «όχι» που είπε η Κύπρος στις αποφάσεις του Eurogroup αφήνει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έπρεπε εξαρχής να είχε εκφράσει στις Βρυξέλλες τις αντιρρήσεις της για το κούρεμα των καταθέσεων, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές κατά του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι δεν είχε την νομιμοποίηση για την υποχωρητική στάση που επέδειξε αρχικά.

«Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει και αφήνει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μπορείς να λες “όχι” και να μην σταματάει η χρηματοδότηση ή να κινδυνεύει η συμμετοχή στο ευρώ. Θυμόσαστε ότι το Μάη και τον Ιούνιο κερδήθηκαν δύο εκλογικές μάχες κάτω από τον εκβιασμό ότι αν η Ελλάδα δεν επιλέξει μνημονιακές δυνάμεις θα σταματήσει η χρηματοδότηση. Αυτό σήμερα κατέπεσε», τόνισε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

«Πράγματι ήταν ένα περήφανο “όχι” το οποίο η Κύπρος το πήρε μόνη της, χωρίς τη συμπαράσταση και την αρωγή της ελληνικής κυβέρνησης. Νομίζω δε ότι επιλέγει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης, τον οποίο δεν επέλεξαν οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ακόμα ότι »το προφανές είναι ότι για κάποιες δυνάμεις στην Κύπρο ανοίγει το θέμα της διαπραγμάτευσης για μια άλλη απόφαση του Eurogroup, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι θέτει επί τάπητος το κυρίαρχο σήμερα ζήτημα, που είναι η αναζήτηση μιας εναλλακτικής οικονομικής στρατηγικής απέναντι στην κρίση».

Και σημείωσε πως «είτε, λοιπόν, έχουμε την απόφαση για την Κύπρο που αφορά το άγριο κούρεμα των καταθέσεων, είτε έχουμε το ισοπεδωτικό μνημόνιο στην Ελλάδα, είτε έχουμε τα προγράμματα λιτότητας στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, διαπιστώνουμε τις πολλαπλές εκφράσεις μιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, που έχει ως κύριο εκφραστή τη Γερμανία και που δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Είναι δε οδυνηρή ως προς τις επιπτώσεις της για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε ότι μολονότι η τρόικα λέει καταρχάς «όχι» στα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζεται η Λευκωσία, και το θέμα βρίσκεται στην πραγματικότητα στον «αέρα», η Κύπρος «πάει για μία λύση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη».

Και τόνισε πως «κάτι τέτοιο αφήνει έκθετη την κυβέρνηση» της Ελλάδας (…) Ερήμην του ελληνικού λαού, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό και οι τρεις δυνάμεις που συναποτελούν σήμερα την ελληνική κυβέρνηση άλλα υποσχέθηκαν και άλλα κάνανε. Υπέγραψαν συμφωνίες, υπέγραψαν τρίτο μνημόνιο, υλοποιούν μια πολιτική έξω από την προγραμματική συμφωνία».

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «μου κάνει εντύπωση πώς ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος βγαίνουν χθες έξω από το Μαξίμου, μιλάνε για λάθος απόφαση του Eurogroup, αφήνοντας έκθετο ποιον; Τον κ. Σαμαρά προφανώς, ο οποίος έδωσε εντολή στον κ. Στουρνάρα να ψηφίσει αυτήν την απόφαση. Τελικά τι γίνεται; Συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση η οποία στηρίζει μια εγκληματική εις βάρος της Κύπρου απόφαση; Αυτά είναι πολύ σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα τα οποία εκθέτουν την κυβέρνηση».

Όταν ρωτήθηκε αν μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να πάει κόντρα στην κυπριακή, ο κ. Σκουρλέτης, τόνισε: «Βεβαίως, θα ήταν μια στάση αλληλεγγύης. Βεβαίως. Η στάση αλληλεγγύης της Ελλάδας είναι ακριβώς να μπλόκαρε αυτή την απόφαση και να μην συναινούσε στο Eurogroup».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η απόφαση της ευρωζώνης ελήφθη με την συναίνεση της νέας κυπριακής ηγεσίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «ναι, αλλά απ’ ότι είδατε, ήταν μια συναίνεση η οποία δεν κράτησε ούτε 24 ώρες. Ήρθε η ίδια η κυπριακή Βουλή. Άρα ο κ. Αναστασιάδης είχε θέμα νομιμοποίησης….».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Είμαστε ισότιμοι εταίροι, έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Δεν το καταλαβαίνω λοιπόν, γιατί αυτή η απόφαση που ήταν εις βάρος της Κύπρου έπρεπε να στηριχθεί από την Ελλάδα, για να πάει στην Κύπρο και να απορριφθεί».

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr