Στο «όχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου («περήφανο» το χαρακτήρισε ο Α. Τσίπρας) στο σχέδιο του Eurogroup για τη διάσωση της Μεγαλονήσου, σε αντιδιαστολή με τα συνεχή «ναι» των Συγκυβερνώντων στην ημεδαπή και στον αντίκτυπο που αυτό θα έχει στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων πολιτών, ποντάρουν στην Κουμουνδούρου.

Παράλληλα ο Α. Τσίπρας «στέλνει» σήμερα το πρωί στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο και καλύτερο τον επικεφαλή του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, Γ. Δραγασάκη σε μία κίνηση με έντονο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Είναι προφανές ότι η Κουμουνδούρου θέλει να έχει ιδία άποψη για τους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης μετά φυσικά από το χθεσινό «όχι» των Κυπρίων.

Μαζί με τον Γ. Δραγασάκη θα ταξιδέψουν η Ρ. Δούρου και ο Κ. Ήσυχος. Οι τρεις τους θα έχουν συνάντηση και συνομιλίες με στελέχη αλλά και με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ενδειτική της σημασίας που αποδίσουν στην Κουμουνδούρου στο θέμα είναι και η σημερινή συνεδρίαση της 35μελούς Πολιτικής Γραμματείας με αποκειστικό βέβαια θέμα τις εξλίξεις στην Κύπρο.

Η πρώτη εκτίμηση, παρά το εξαιρετικά ρευστό κλίμα και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην παρούσα φάση για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ότι μόνο θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ μηνύματα μπορούν να εξαχθούν από τις χθεσινές εξελίξεις.

Είτε οι Ευρωπαίοι ανακρούσουν πρύμνα και αναζητήσουν διαφορετικές λύσεις, είτε η Κυπριακή πολιτική ηγεσία καταφέρει να παρουσιάσει ένα plan B, το συμπέρασμα λένε στην Κουμουνδούρου είναι ένα: ότι με τα συνεχή «ναι» δεν οδηγείσαι πουθενά.

Ακόμη και στο ακραίο και απευκταίο ενδεχόμενο πτωχευτικού γεγονότος και εξόδου της Κύπρου από την ΟΝΕ το μόνο σίγουρο, επιμένουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, είναι ότι το νησί δεν θα χαθεί και δεν θα έρθει η απόλυτη καταστροφή όπως «τρομοκρατούσαν και τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό εδώ και τρία χρόνια οι συγκυβερνώντες και τα μεγάλα ΜΜΕ».

Εκείνοι που θα τρομοκρατηθούν πραγματικά είναι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε στην περίπτωση που η Κυπριακή οικονομία με ίδιες δυνάμεις δείξει σημάδια ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα συμβαίνοντα στην Κύπρο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διττό περιεχόμενο: πρώτον είναι «πλήγμα στην επιλογή του μονοδρόμου» και δεύτερον καθιστούν επικακτική την ανάγκη «αναθεώρησης των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους στον ευρωπαϊκό νότο».