«Η Κύπρος τράβηξε την σκανδάλη και το ζητούμενο είναι εάν η ρουκέτα θα γίνει μπούμερανγκ , αν θα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες στην Ελλάδα και πόσο θα πληγεί η ευρωζώνη» λέει γλαφυρά κορυφαίος υπουργός που παρακολουθεί με δέος τις εξελίξεις αδυνατώντας να κάνει προβλέψεις.

Η κυβέρνηση εκ των υστέρων στήριξε δημοσίως τις επιλογές της Κύπρου ,ενώ οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης πιο ανοικτά ζήτησαν αναθεώρηση της απόφασης του Eurogroup την οποία χαρακτήρισαν λανθασμένη.

Όμως, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μόνον εάν αποδεχθεί η Ρωσία να μπει στο παιχνίδι και εάν οι Ευρωπαίοι κάνουν πίσω μπορεί να βρεθεί λύση.

Βρυξέλλες και Λευκωσία παίζουν το «παιχνίδι του δειλού», ποιός θα κάνει πρώτος πίσω δηλαδή, αλλά είναι προφανές ότι εάν η τρόικα υποχωρήσει τότε θα ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου» σε όλες τις χώρες που είναι σε μνημόνιο και σε οικονομικό επίπεδο και σε πολιτικό.

«Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις θα υποχρεωθούν να υπαναχωρήσουν και να συγκρουστούν με την τρόικα, κάτι που θα αναζωπυρώσει την κρίση στην ΕΕ» λέει στέλεχος της κυβέρνησης.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να αντιλήφθηκαν ότι έκαναν ιστορικό λάθος και να επιχείρησαν να το διορθώσουν επιχειρώντας να πάρουν με εύσχημο τρόπο πίσω την απόφαση για φορολόγηση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ αλλά οι αγορές και οι καταθέτες δύσκολα θα πεισθούν.

Η αντίστροφη μέτρηση της ωρολογιακής βόμβας που μπήκε στα θεμέλια του ευρώ ξεκίνησε σύμφωνα με στέλεχος της ΔΗΜΑΡ αλλά πλέον όλοι ελπίζουν ότι θα αντιληφθούν οι πιο ψύχραιμοι πως είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν οι γερμανικές απαιτήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι στην Ελλάδα αφού το τραπεζικό σύστημα είναι στεγανοποιημένο,αλλά εάν πληγεί το ευρώ τότε είναι προφανές ότι και η Ελλάδα θα χάσει.

Οι αρχηγοί στη συνάντηση με τον κ Σαμαρά εξέτασαν όλα τα σενάρια και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν αν στην Κύπρο υπάρξουν δραματικές εξελίξεις ενώ φαίνεται πως συμφώνησαν να επισπεύσουν το σχέδιο για το Δημόσιο με απολύσεις όσων δεν έχουν τα προσόντα.

Όμως, παρά την επιμονή Στουρνάρα να παραμείνει το χαράτσι τόσο ο κ Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος των ακινήτων.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr