Να βρουν τα λεφτά για να καλύψουν τα 5,8 δισ. ευρώ καλούν τους Κύπριους οι Ευρωπαίοι. Μετά το αποφασιστικό και ηχηρό «όχι» στο κούρεμα των καταθέσεων και την απόρριψη του σχεδίου οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι το πακέτο τους ισχύει, όμως είναι υπόθεση της Κύπρου να βρει τα λεφτά για να καλύψει το σύνολο του πακέτου.

Η προσφορά για το πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. προς την Κύπρο ισχύει ακόμη, τόνισε αργά το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου να απορρίψει το σχέδιο κουρέματος των καταθετών.
«Εξαρτάται από την Κύπρο το πώς θα καλύψει τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές της ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κύπρου. Η μεγαλύτερη μερίδα του πλούτου στο νησί βρίσκεται στις τράπεζες και οι τράπεζες έχουν το πρόβλημα, οπότε θα πρέπει να το κοιτάξουμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι “λυπάται” για την απόφαση της κυπριακής Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί την Κύπρο να δράσει άμεσα, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι «λυπάται» για την απόφαση απόρριψης του ευρωπαϊκού σχεδίου.
«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το κυπριακό κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα κατά του προγράμματος που εκπονήθηκε από το Eurogroup και την κυπριακή κυβέρνηση», αναφέρει ο Σόιμπλε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Η προσφορά του Eurogroup – ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει οικονομική βοήθεια, διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βελτίωση των κρατικών εσόδων με την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος μεταξύ άλλων – συνεχίζει να ισχύει».

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα», τόνισε κατ’ επανάληψη αναφερόμενος στον δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα της Κύπρου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ακόμη ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ. «Οι υπεύθυνοι θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν», δήλωσε και επανέλαβε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.

Αναφερόμενος στα ειδικά στοιχεία του προγράμματος για την Κύπρο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην Ελλάδα, με την οποία, όπως είπε, η διαπραγμάτευση διήρκεσε μεγάλο διάστημα, ενώ το πρόγραμμα που επιβλήθηκε προέβλεπε σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού. «Κάθε χώρα έχει διαφορετικό πρόβλημα», κατέληξε.

Ερωτηθείς σχετικώς με το ενδεχόμενο η Λευκωσία να λάβει βοήθεια από την Μόσχα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το αντιμετωπίζει «με μεγάλη χαλαρότητα» και ευχήθηκε – με ειρωνική διάθεση – στον Κύπριο ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στην Ρωσία… «καλή επιτυχία».

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που διατηρεί μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η Κύπρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, αποδεικνύει ότι τα ρωσικά χρήματα πηγαίνουν στην Κύπρο και επιστρέφουν κατόπιν πίσω.

Στο μεταξύ πρώτο θέμα έγινε στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ η απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει χωρίς ούτε μία θετική ψήφο το νομοσχέδιο που προέβλεπε «κούρεμα» στις καταθέσεις, καθώς είναι πλέον διάχυτος ο προβληματισμός για το μέλλον της Κύπρου, αλλά και της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος των Νew York Times, «Η Κύπρος απορρίπτει τη φορολόγηση καταθέσεων διαλύοντας το σχέδιο διάσωσης«, ενώ η Washington Post σημειώνει ότι «η Κύπρος απορρίπτει το σχέδιο διάσωσης που θα έκανε τους καταθέτες να πληρώσουν, αυξάνοντας την αγωνία στην Ευρωζώνη».

«Οι Κύπριοι νομοθέτες απορρίπτουν τον τραπεζικό φόρο – Σε αποδιοργάνωση το σχέδιο διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ενώ το Bloomberg έχει σαν τίτλο «H Κύπρος απορρίπτει το δασμό στις καταθέσεις, πλήττοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης».
Στα βρετανικά μέσα, ο Guardian σχολιάζει πως «βαθαίνει η κρίση στην Κύπρο μετά την απόρριψη του σχεδίου», ενώ το SKY News τονίζει ότι «οι Κύπριοι βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία κατά του σχεδίου φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, θέτοντας ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης σε κίνδυνο».

«Η Κύπρος απορρίπτει το κούρεμα των καταθέσεων και στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια» είναι ο τίτλος που επιλέγουν οι Financial Times, ενώ η Wall Street Journal προβάλλει ότι «το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε την Τρίτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων».

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr