Κουμουτσάκος: Διάλογος με την Τουρκία μόνο σε κλίμα σεβασμού

«Τις συνέπειες της πολιτικής της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να διορθώσει μόνο η ίδια»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:36
12/06/2019
Κουμουτσάκος: Διάλογος με την Τουρκία μόνο σε κλίμα σεβασμού
1
loading

«Δεν γίνεται διάλογος με την Τουρκία μέσα σε κλίμα έντασης, καθημερινών προκλήσεων και παραβιάσεων», επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου A Haber.

Στη συνέντευξή του στον διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου A News, δημοσιογράφο Ορχάν Σαλί, σημείωσε πως «προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά».

Σχετικά με τη μακρά περίοδο έντασης των διμερών σχέσεων, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους» και πρόσθεσε: «Πρέπει να εργαστούμε, ώστε να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοεκτίμησης. Εμείς στην Ελλάδα προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες. Σε διμερείς σχέσεις που θα διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Επίσης, σε σχετική ερώτηση, απάντησε πως «ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών είναι παραγωγικός και εποικοδομητικός, μόνο σε φιλική ατμόσφαιρα, σε κλίμα σεβασμού και συνεργασίας και όχι σε κλίμα καθημερινών προκλήσεων και παραβιάσεων. Να μην υπάρχουν προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις. Χρειαζόμαστε πρώτα μία περίοδο ηρεμίας. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα για να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αντιμετώπιση των διαφορών μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε, επίσης, πως πιστεύει στη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκτίμησε ότι η Τουρκία αποκλείει τον εαυτό της γιατί επιμένει να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος και να μη σέβεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της της Θάλασσας και δεύτερον, αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα που αυτή έχει στις θαλάσσιες ζώνες στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

«Για τον λόγο αυτό καταφεύγει στην ένταση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την Άγκυρα για να είναι παρούσα στην περιοχή», σημείωσε και πρόσθεσε πως «κανένας δεν μπορεί να διορθώσει, τις συνέπειες της λανθασμένης πολιτικής της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο παρά μόνο η ίδια».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΠΕΡΙΜΕΝΩ >>>>>ΠΕΡΙΜΕΝΩ>>>>>ΠΕΡΙΜΕΝΩ

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ πως και πως να ερθει η ΝΔ .....χωρις σαλιο θα σας παει τους φτωχους δεξιου....θα γελαμε με τον πονο σας ολοι.....ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΕΙΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ????
    Με τα χερια σας θα κατεβασετε τα βρακια σας......και παντου ΣΙΩΠΗ......ΠΕΡΙΜΕΝΩ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει