Εγκάρδια συζήτηση με την πρόεδρο της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Καράκας όπου μετέβησαν, προκειμένου να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Ο Α. Τσίπρας και η Β. Ματβιένκο, η ισχυρή γυναίκα της ρωσικής Δούμας, η οποία εκπροσωπεί τη Ρωσία στην κηδεία του ηγέτη της Βενεζουέλας, κάθονταν δίπλα και είχαν μία φιλική συζήτηση τόσο για το χαμό του Ούγκο Τσάβες, όσο και για ευρύτερα ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, είναι η γυναίκα με το υψηλότερο αξίωμα στη Ρωσία και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε κυβερνήτης στην ιστορία της Ρωσίας, ενώ παλαιότερα έχει διατελέσει και πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα (1997-1998).

Εξάλλου, στη διάρκεια της παραμονής του στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, και τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορρέα.