Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής -χωρίς τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει καταγγείλει την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την αντιθεσμική και αντισυνταγματική- η συζήτηση του νομοσχέδιου για την κύρωση της σύμβασης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο οποίο έχουν κατατεθεί σειρά υπουργικών τροπολογιών που ρυθμίζουν εκκρεμή ζητήματα.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε «την οριζόντια και κάθετη» διαφωνία του για τις «κοινοβουλευτικές αντισυνταγματικές πρακτικές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση».

«’Εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί όσα γίνονται από τη σημερινή κυβέρνηση είναι έξω από το Σύνταγμα. Η χθεσινή ψήφιση των Κωδίκων και η αναγκαστική νομοθετική αλλαγή από τον υπουργό Δικαιοσύνης στο ζήτημα του βιασμού, στην οποία προχώρησε, ενώ δεν είχε το δικαίωμα -αλλά το έκανε υπό την πίεση της γενικής κοινωνικής κατακραυγής- δίνει το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας στα χέρια των δικηγόρων βιαστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ακόμα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα των μετατάξεων υπαλλήλων στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή διαδικασία πλιάτσικου και πελατειακών σχέσεων».

Έντονη κριτική άσκησε ο κ. Λοβέρδος και για την τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ενώ η ίδια την είχε ψηφίσει, έρχεται εκ των υστέρων να την καταργήσει με τρόπο απαράδεκτο και αγνοώντας την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το κόμμα του, η οποία συνοδευόταν και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Εμείς, αυτή τη διαδικασία με τα ψέματα δεν τη νομιμοποιούμε. Ο λαός ξέρει πολύ καλά τι προτείναμε εμείς και τι προτείνετε εσείς για ψηφοθηρικούς λόγους και με διαδικασίες που είναι έξω από τα όρια του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής πρακτικής», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει απολύτως νόμιμα και απολύτως συνταγματικά το έργο της. Η κυβέρνηση δεν παύει ξαφνικά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», αντέτεινε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

«Όταν έρθει η ώρα θα δούμε τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές. Όλη η λειτουργία της Βουλής είναι απόλυτα νόμιμη και εντός των συνταγματικών πλαισίων. Σήμερα, ανάμεσα στα άλλα, φέρνουμε μια θετική διάταξη και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μείνουν για να κάνουμε μια πραγματική πολιτική αντιπαράθεση», τόνισε ο κ. Μαντάς.

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για την κατάργηση του αφορολόγητου, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από όλο το αντίπαλο πολιτικό σύστημα, αλλά και από ένα κατεστημένο ΜΜΕ στη προσπάθεια τους να πείσουν για την αριστερή παρένθεση.

«Η πραγματική πολιτική σύγκρουση πάνω σε αυτό πρέπει να γίνει. Αν θα ψηφιστεί αυτό το μέτρο και ποιες δυνάμεις θα το αμφισβητήσουν. Γιατί είναι αυτές οι ίδιες δυνάμεις που κρύβονται, γιατί έχουν άλλο πρόγραμμα με τη σφραγίδα του ΔΝΤ», κατέληξε.

Από τη συζήτηση αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή με τον εκπρόσωπο της Ηλία Παναγιώταρο να καταγγέλλει τη κυβέρνηση για «καραγκιοζιλίκια του χειρίστου είδους».