Μία πιο ενιαία Ευρώπη ζήτησε ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ από το προεδρικό μέγαρο Bellevue στο Βερολίνο κατά την ομιλία του με θέμα τις «προοπτικές της ευρωπαϊκής ιδέας».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Γκάουκ αναφερόμενος στις προόδους και τα πλεονεκτήματα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αναγνώρισε τα προβλήματα που εντοπίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ, δείχνοντας, παράλληλα, κατανόηση για την αυξανόμενη κριτική και τον ευρωσκεπτικισμό, κυρίως από την πλευρά των πολιτών.

Όπως υπογράμμισε ο γερμανός πρόεδρος, «κάποια πράγματα στην Ευρώπη χρήζουν διευκρινίσεων. Ενώπιον των ενδείξεων ανυπομονησίας, κόπωσης και απογοήτευσης μεταξύ των πολιτών, ενώπιον δημοσκοπήσεων, που μου δείχνουν ότι οι πολίτες δεν είναι βέβαιοι, αν ο δρόμος μας προς περισσότερη Ευρώπη είναι ο σωστός, μου φαίνεται σαν να βρισκόμαστε σε ένα νέο σταυροδρόμι, αμφιβάλλοντας αν πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα. Αυτή η κρίση δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση. Είναι και μία κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό εγχείρημα».

Χαρακτήρισε, επίσης, ως κατασκευαστικό λάθος το γεγονός ότι 17 χώρες της ευρωζώνης είχαν εισαγάγει το ευρώ χωρίς να το συνδυάσουν με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής. Κάνοντας αυτοκριτική, ο γερμανός πρόεδρος κράτησε αποστάσεις από τη φράση «Θέλουμε να τολμήσουμε περισσότερη Ευρώπη», που είχε πει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Σήμερα», σημείωσε, «δεν θα το διατύπωνα με τόση βιασύνη και σιγουριά όπως τότε. Αυτή η περισσότερη Ευρώπη χρειάζεται ερμηνεία, χρειάζεται διαφοροποίηση. Πού μπορεί και πρέπει να συμβάλει η διεύρυνση της Ευρώπης στην λειτουργική συνύπαρξη. Ποια μορφή πρέπει να έχει η Ευρώπη; Τι θέλουμε να εξελίξουμε και να ενισχύσουμε και τι θέλουμε να περιορίσουμε»;

Ο Γιοάχιμ Γκάουκ διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους πολίτες ότι κανένας μεταξύ εκείνων που διαμορφώνουν τη γερμανική πολιτική δεν επιχειρεί να υπαγορεύσει γερμανικούς όρους για την άσκηση της ευρωπαϊκής πολιτικής.