Κατρούγκαλος: Θέλουμε να επενδύσουμε στην Αφρική

«Είναι μία ήπειρος δυνατοτήτων και δυναμικότητας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:02
09/05/2019
Κατρούγκαλος: Θέλουμε να επενδύσουμε στην Αφρική
11
loading

Στην εκδήλωση «Ημέρα της Αφρικής 2019», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία του African Group of Ambassadors in Athens, παραβρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει συστηματικά στη δημιουργία δικτύου συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, πρωτίστως την οικονομία, αλλά και την προώθηση σημαντικών διεθνών πρωτοβουλιών για την πρόοδο και την ευημερία της αφρικανικής ηπείρου, και κυρίως να εμβαθύνει και να βελτιώσει τις πολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με τις υποσαχάριες χώρες «με τις οποίες είχαμε ελάχιστη ή και καμία επαφή επί δεκαετίες».

«Μέσα από την πολυμερή διπλωματία που ασκεί η Ελλάδα, επιδιώκουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την αφρικανική ήπειρο» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι «υπάρχει σημαντική δυναμική προς αυτή την κατεύθυνση» καθώς η Αφρική «θα είναι η ήπειρος του 21ου αιώνα και ενδεχομένως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ιστορικές αδικίες σε βάρος των λαών της που ξεκινούν από το αποικιακό παρελθόν» και την καθιστούν ακόμη και σήμερα από τις μη κερδισμένες ηπείρους της παγκοσμιοποίησης.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη μιας πιο δίκαιης διεθνούς οικονομικής τάξης χωρίς την εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων τόσο στο εσωτερικό όσο και μεταξύ των κρατών». Διευκρίνισε δε ότι, στην προκειμένη περίπτωση, πεποίθηση της χώρας μας είναι ότι «η ιστορική αδικία σε βάρος των λαών της Αφρικής, που σε μεγάλο βαθμό βαραίνει τις χώρες της δικής μας Ηπείρου, της Ευρώπης, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά και οικονομικά».

«Η Αφρική» είπε «είναι μία ήπειρος δυνατοτήτων και δυναμικότητας. Μία ήπειρος που δεν πρέπει να την βλέπουμε με ανωτερότητα αλλά ακριβώς το αντίθετο, με ταπεινότητα εν όψει της ιστορικής ευθύνης που είχαν οι Ευρωπαίοι για πολλά θέματα της ιστορικής τους εξέλιξης και με τη σαφή πρόθεση να έχουμε ισότιμες σχέσεις με τις χώρες αυτές».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις πολύ καλές σχέσεις που είχε πάντα η χώρα μας με τις αφρικανικές χώρες, εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων ιδιαίτερα με τις υποσαχάριες χώρες με τις οποίες ενώ έχουμε πολύ καλές σχέσεις αλληλοϋποστήριξης, σε πάρα πολλά θέματα σε επίπεδο ΟΗΕ και κοινή αντίληψη στα περισσότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως είπε, δεν έχουμε την ένταση πολιτικών επαφών, όπως με την Αίγυπτο και τις χώρες του Μαγκρέμπ, ούτε βέβαια τις οικονομικές σχέσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία προνομιακή χώρα, τόσο λόγω των ιστορικά καλών σχέσεών της με τον αφρικανικό κόσμο, όσο και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ αποικιακή δύναμη, καθώς επίσης και από τη σχέση αρμονικής συμβίωσης, και ποτέ εξουσίασης, που ανέπτυξαν οι Έλληνες με τους λαούς της Αφρικής στην οποία θέλουμε να επενδύσουμε. «Θέλουμε να είμαστε και μία πολιτική γέφυρα ανάμεσα στο ευρωπαϊκό πολιτικό μας σπίτι και τον αραβικό κόσμο, τον κόσμο της Αφρικής και φυσικά και με άλλες μεγάλες χώρες, την Κίνα, την Ρωσία», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Κατρούγκαλος στο «σημαντικό κεκτημένο» -όπως το χαρακτήρισε- που έχουμε από τις επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, σε αρκετές χώρες που είχαν πολλά χρόνια, δεκαετίες, να δουν επίσκεψη Έλληνα υπουργού και σε ορισμένες από αυτές και για πρώτη φορά.

Υπό αυτό το πρίσμα της βελτίωσης των δυνατοτήτων των διμερών οικονομικών μας σχέσεων ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε μία αναδιάταξη και των διπλωματικών μας δυνάμεων στην Αφρική σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας. «Μέσα σε αυτή τη βδομάδα θα προκηρυχθούν ορισμένες θέσεις για ειδικές αποστολές για να έχουμε νέα γραφεία εμπορικών ακολούθων σε  ορισμένες χώρες της Αφρικής που δεν έχουμε και που η παρουσία μας αυτή τη στιγμή είναι πολύ κατώτερη των αναγκών».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με σχεδιασμένα βήματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε «μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοιχτή σε όλους τους ορίζοντες, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι φωτογραφίες είναι από τον λογαριασμό του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Twitter.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Νέρων

  Επενδύσεις στην Αφρική; Βρες μπας και εννοεί ότι θα επαναφέρει το δουλεμπόριο;

 2. avatar Κούνια που τους κούναγε

  Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο βοθροκάναλο του [...]σάλτε και τα ΜΜΕ του [...]! Με fake news, άφθονη λάσπη και καταστροφολογία νομίζει πως θα βγει στην κυβέρνηση!

  1. avatar @Κούνια

   Viva koterate TSI.
   Hasta la cohiba siempre.

 3. avatar ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ,ΜΑΚΡΥ, ΜΑΓΑΛΟ ΚΑΙ ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΟ

  ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΓΑΝΕ ? ΑΦΡΙΚΑΝΕ - ΑΦΡΙΚΑΝΕ.....
  ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΥΛΙΣΕΙ ΑΠΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.....
  Ε, ΡΕ ΑΦΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ....

 4. avatar Γεροτσολιας

  Εκει θα σας στειλουμε ολους μαζι και μαλιστα πολυ συντομα, κ.Κα[...]αλε.

 5. avatar Εληνιαφρικανικη Ενωση

  Ολοι στην Αφρική και αφηστε τους λευκούς ελληνες της Αφρικανικης Ελλαδος
  να μαυρίσουν
  Αυτοι που σας ψηφησαν τους αξιζη ενα μαγαλο ΕΥΓΕ
  Κατουροκατρουγκαλε

 6. avatar Βρωμυλος,αθεος,αεργος,καταληψιας,παω για προθυπουργος

  Η Αφρική είναι χρόνια μπροστά από εμάς αλλά εάν με ψηφίσετε θα σας δώσω 24 συντάξεις , δωρεάν ταξίδια στην Μύκονο και στις κάνες,δωρεάν πρόσβαση στα καλύτερα νοσοκομεία της Αμερικής,δωρεάν προσβάσεις στα καλύτερα πανεπιστήμια,και τέλος θα βάλω το ΦΠΑ στο 00,1% και συντάξει από 35 χρόνων όλοι . Ψηφίστε με οι αγώνες μας τώρα δικαιώνονται.

 7. avatar Νικος χασαπης

  Χαχαχαχα αντε ξυρίσουμε ρε Αφρική είστε και εκεί και μάλιστα υποσαχάρια

 8. avatar Στοκοι

  Ναι. Και στο φεγγαρι....κυριος

 9. avatar Zebbrugge

  Μόνο στην Ελλάδα μην επενδύσετε. Κατά τα λοιπά συνεχίστε τα ταξιδάκια (βλ. κουικ)

 10. avatar 124

  εσένα σε έχω ικανό η μόνη επένδυση που θα έκανες στην αφρική,να είναι να πουλάς ομπρέλες στη σαχάρα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει