Bild για γερμανικές αποζημιώσεις: Η Ελλάδα ζητά 376 δισ. ευρώ

Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:30
18/04/2019
Bild για γερμανικές αποζημιώσεις: Η Ελλάδα ζητά 376 δισ. ευρώ
10
loading

Μέσω μιας ευρύτατης πλειοψηφίας, η Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής ενέκρινε χθες, μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος, Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση καλείται «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πλέον είναι επίσημο! Το ελληνικό Κοινοβούλιο ζητά αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Το ποσό ανέρχεται σε 376 δισ. ευρώ», γράφει η Bild.

«Την Τετάρτη το βράδυ, η Ελληνική Βουλή με ψήφισμά της (με τη συμμετοχή και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) υποχρεώνει την κυβέρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επιβάλει τις ελληνικές αξιώσεις αποζημίωσης «με όλες τις απαραίτητες διπλωματικές και νομικές ενέργειες», σημειώνει στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα.

Το περιοδικό Der Spiegel, από την πλευρά του, αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν ήθελε να μπλέξει το ζήτημα με τη σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και το χρέος της χώρας. Αλλά τώρα, μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης, είναι, όπως είπε, η κατάλληλη στιγμή και συμπλήρωσε ότι «Είναι ένα ιστορικά, ηθικά και συναισθηματικά φορτισμένο θέμα». Έχουμε τώρα την ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο».

Η εφημερίδα Tagesschau διερωτάται «μήπως ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τις απαιτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις για χάρη της προεκλογικής του εκστρατείας».

«Οι βουλευτές συζητούσαν για πολλές ώρες το θέμα των αποζημιώσεων. Ακούστηκαν αναφορές επίσης από αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν πως οι Ναζί εισέβαλαν σε ελληνικά χωριά και σκότωσαν αμέτρητους ανθρώπους. Οι απόψεις σχετικά με την αποζημίωση από τη γερμανική πλευρά ήταν πολύ διαφορετικές. Οι λαϊκιστές, για παράδειγμα, είδαν στα αιτήματα μόνο μια προσπάθεια του Τσίπρα να κερδίσει ψήφους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο», συμπληρώνει.

Το πρακτορείο Associated Press αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε κατά την διάρκεια ειδικής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης ότι η κυβέρνησή του θα θέσει εκ νέου και 'επίσημα' το μακροχρόνιο αίτημα για την καταβολή από την Γερμανία τεράστιων πολεμικών αποζημιώσεων για τις συνέπειες της ναζιστικής κατοχής της χώρας», γράφει το Associated Press.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από τα προγράμματα στήριξης, των οποίων ο σημαντικότερος πιστωτής ήταν η Γερμανία, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να αντισταθμίσει το πελώριο χρέος της με το αίτημα για τις επανορθώσεις, ενώ τόνισε πως η Αθήνα θα κάνει χρήση του ευρωπαϊκού και διεθνούς νομικού πολιτισμού για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της.

«Θα αναμένουμε την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης. Όμως, όποια και αν είναι η απάντηση, αυτή την φορά η διεκδίκηση δεν πρέπει να μείνει κενό γράμμα, αυτή την φορά θα επιμείνουμε. Κύριος σκοπός μας είναι να συμφωνήσουμε με την Γερμανία για την έναρξη διαλόγου ως ισότιμοι εταίροι», δήλωσε o Έλληνας πρωθυπουργός .

Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει, επίσης, ότι η διακομματική επιτροπή που είχε συσταθεί το 2016 σε έκθεσή της εκτίμησε το ποσό των διεκδικήσεων στα 292 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Μια διαφορετική εκτίμηση στην ίδια έκθεση ανέβασε το ποσόν κοντά στα 400 δισεκατομμύρια. Το κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία ψήφισμα για τη διεκδίκηση των αξιώσεων της Ελλάδας.

Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η θέση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει. «Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά από νομική και πολιτική άποψη. Γνωρίζουμε τα βάσανα που υπέστη η Ελλάδα από την Γερμανία και τους Γερμανούς την περίοδο του ναζισμού. Το μάθημα που διδαχθήκαμε είναι να κάνουμε τα πάντα για να διατηρούν καλές σχέσεις οι δύο χώρες, σαν φίλες και εταίροι και να αλληλοϋποστηρίζονται για το καλό και των δύο», δήλωσε ο Ζάιμπερτ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στην Αθήνα.

«Ξεκινά η διπλωματική εκστρατεία για καταβολή των επανορθώσεων»

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη διπλωματικής εκστρατείας για να πιεστεί η Γερμανία να καταβάλει δισεκατομμύρια ευρώ ως επανορθώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της χώρας, ζήτημα για το οποίο το Βερολίνο επιμένει πως έχει διευθετηθεί προ πολλού» μεταδίδει το Reuters, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το ψήφισμα, που αποτελεί την πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική απόφαση για ένα συναισθηματικά φορτισμένο ζήτημα, πιθανότατα θα δοκιμάσει τις σχέσεις με την Γερμανία, την οποία πολλοί Έλληνες μέμφονται για τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην χώρα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης. Με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, καλείται η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει 'όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την ικανοποίηση όλων των αξιώσεων της Ελλάδας.Η διεκδίκηση είναι ιστορικό και ηθικό χρέος μας. Προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να κλείσουμε τις ανοικτές υποθέσεις', αναφέρεται στο ψήφισμα».

Όπως τονίζει το Reuters «η Γερμανία έχει κατά το παρελθόν απολογηθεί για τα εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου, δεν είναι όμως διατεθειμένη να ανοίξει συζήτηση για επανορθώσεις» .

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα και το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να συνάψει η Ελλάδα το 1942, αποτελούν παλαιό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα, από όλες τις κυβερνήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε κάθε προσπάθεια σύνδεσης των γερμανικών αποζημιώσεων με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. 'Αυτή η απεχθής ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν και όχι την Ελλάδα, ούτε αυτή τη Ολομέλεια', δήλωσε», επισημαίνει η Le Figaro.

Από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος, που καλεί την κυβέρνηση να διεκδικήσει επίσημα από τη Γερμανία αποζημιώσεις και επανορθώσεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, ζήτημα που εδώ και πολύ καιρό αμφισβητείται από το Βερολίνο. Το Βερολίνο ήταν ανέκαθεν αντίθετο στο ελληνικό αίτημα να ανοίξει πάλι την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε οριστικά το 1960, στο πλαίσιο συμφωνίας με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Η Βουλή καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει το ψήφισμα. Η πλειοψηφία των βουλευτών, που προέρχονται τόσο από το κυβερνητικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, υπερψήφισαν την πρόταση. «Είναι ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον, ένα καθήκον μνήμης στους ήρωες του παρελθόντος… Ειδικά αυτή τη στιγμή που η άκρα δεξιά, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός απειλούν την Ευρώπη», δήλωσε o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ολομέλεια της Βουλής. Με βάση αυτή την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα «απευθύνει ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση» για να ανοίξει το διάλογο για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνει η Figaro.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar ΜΑΤΙΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  θε όρο απαράδεκτο για ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα για την χόρα μας να λυπούν τόση πολλή βουλευτές από την ψηφοφορία για της Γερμανικές αποζημίωσης. Πιστέυο οτη αυτήν την φορα θα φτιάσουμε μεχρη τα διεθνές δικαστήρια οστέ πλέον να ξεκαθαρίσουμε με τους φίλους πλέον Γερμένους το τοπίο αντιπαράθεση οστέ αποδώ και πέρα η σχέσης μας να είνε ομαλές προς το συνέφερο και των δυο λαών.

 2. avatar Κοκο

  Πολιτικά ανδρείκελα της Βουλής της ψωροκώσταινας όλων των αποχρώσεων που πουλάνε πατριωτισμό ενα μήνα πριν τις εκλογές.
  Γιατί δεν θέτατε τις αξιώσεις πριν τα μνημόνια γιουσουφάκια και ραγιάδες.
  Στα αφεντικά σας Γερμανόδουλοι τους είπατε ότι λέτε καμιά μαλακία στο πόπολο γιατί έχει εκλογές η θα σας τραβήξουν το χαλί.

 3. avatar Lxi

  Τόσα περιπου χρωσταμε στους δανειστές απο τα μνημόνια και εμεις τόσα ζηταμε και ετσι θα πατσισουμε.!

 4. avatar ποντιξ

  εθνικια, μούγκα? Καποτε και σεις θα πειστειτε για το μεγάλο πολιτικό κεφαλαιο που λέγεται Αλέξης Τσιπρας! Αλλα παλι θα πειτε ο προδοτης που πηρε τοσα και οχι τοσα!!

  1. avatar δσα

   Προδοτης ειναι. Πουλησε την Μακεδονια. Βλεπει ανεξαρτητες Ευρωπαικες δημοσκοπησεις οπου η ΝΔ ειναι πανω 25 μοναδες και εχει κομπλαρει. Τωρα δηθεν θα παει εναντια στην Γερμανια και την Μερκελ ενω μεχρι χτες εκανε οτι του λεγαν και κατι παραπανω και χασκογελουσε οποτε του λεγανε μπραβο. Το Νομπελ τι εγινε θα το παρει τελικα? Το Νομπελ στον δημαρχο της Λεσβου? Απο σανο 4 χρονια χορτασαμε. Δεν λεω καλα κανουμε και ζηταμε αυτα τα χρηματα πισω, γιατι και μας ανηκουν και πεθαναν ανθρωποι για αυτα.
   Αλλα οχι να μας το παιζει ηγετης ο yesman της Μερκελ και του Παιτ. Μην τρελαθουμε τωρα.
   Επισης οκ, κατι ξεκινησε λιγο πριν τις εκλογες, εγω θα τον παραδεχτω αν το τελειωσει κιολας. Αλλιως απλα σανος ειναι και παλι. Αν καταφερει να τους παρει εστω και τα 200 δις απο τα 350 (450 ειναι κανονικα ο κος Γλεζος εχει τα εγγραφα που το αποδεικνυουν ) εγω θα τον παραδεχτω.

  2. avatar Γατος πεινασμενος

   Το νου σου και από τρύπα σε τρύπα τοίχο τοίχο

 5. avatar Φούφουτος.

  Πείτε τους σε χαρτί να τα δώσουν γιατί τα μέταλλα θα κινδυνεύουν
  απο ρομάδες.

 6. avatar Μαξ Μέρτεν.

  Μη κολλάτε στα γερμανά πέραν του όσο σας επιτρέπουν.
  Θα σας βγάλουν φωτογραφιούλες περίεργες αυτοί και θα τρέχετε
  για τσίσα.

 7. avatar Α.Λ.

  Ναι, θα σας τα δώσουν οι απόγονοι των ναζί, να είστε σίγουροι για αυτό. Δε ντρέπεστε ρε ξεφτίλες, 4 χρόνια είστε κυβέρνηση, εφαρμόσατε με θρησκευτική ευλάβεια ότι σας ζήτησαν οι τοκογλύφοι δανειστές και κάνετε τους παντελονάτους ένα μήνα πριν τις εκλογές?

  1. avatar Λουκάνικος

   Ειδαμε και τους αλλους, 30 χρονια στην εξουσία, τί έκαναν για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει