Με την Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από τους γείτονες μας, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για την Μακεδονία και την ιστορία της, όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των λαών του κόσμου όταν ακούν «Μακεδονία», ο νους τους πάει στην πΓΔΜ.

Όπως επεσήμανε, 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τη γειτονική χώρα, και αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι κάτι κάνουμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια, «προτιμάμε να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο και να λέμε στο διπλανό κεφάλι, που επίσης είναι χωμένο στην άμμο, νικάμε, όπου να ‘ναι νικάμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Σταύρο Θεοδωράκη, το μεγάλο κέρδος της συμφωνίας είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονές μας μια σύνθετη ονομασία, ενώ παρατήρησε πως αν η συμφωνία απορριφθεί, τότε θα πρέπει να ζήσουμε με ένα κράτος που θα συνεχίσει να λέγεται παντού και πάντα «Μακεδονία», σκέτο, ενώ παράλληλα η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς και θα έρθει σε σύγκρουση με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ.

«Ας τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια! Αν αυτή η συμφωνία δεν ψηφιστεί σήμερα, ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας. Θα είναι ο Ζάεφ. Η επόμενη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα θα είναι μια κυβέρνηση Γκρουέφσκι. Ξανά αλυτρωτισμοί. Ξανά παιχνίδια με Τούρκους και Ρώσους», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Θυσιάζω τις ψήφους και το χειροκρότημα αν είναι να λύσω ένα δύσκολο πρόβλημα. Τολμώ και πάω κόντρα στο ρεύμα», είπε αναφορικά με τη στάση του.

Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, διαμηνύοντας πως «την εθνική συνεννόηση τη θυμούνται όλοι στην πτώση τους και εσείς δεν είστε εξαίρεση», και σχολίασε: «Συνυπήρξατε 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Αγκαλιαστήκατε στις εξέδρες. Τους μοιράσατε υπουργικές καρέκλες. Και σήμερα παριστάνετε τον αμόλυντο προοδευτικό. Ε, δεν είστε».

Σημειώνεται ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε σαν ανεξάρτητος βουλευτής και όχι ως αρχηγός κόμματος, καθώς το Ποτάμι δε συγκροτεί πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, αφού έχει λιγότερους από πέντε βουλευτές.