Ρουσόπουλος: Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα των Σαρκοζί, Μέρκελ και Μπους

Άγνωστες πλευρές και παρασκήνια από την ιστορική σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και το βέτο Καραμανλή


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1:07
10/01/2019
Ρουσόπουλος: Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα των Σαρκοζί, Μέρκελ και Μπους
21
loading

Με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της πρώην υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του πρώην υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πρωταγωνιστών της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που δεν επέτρεψε την είσοδο της πΓΔΜ στην ατλαντική συμμαχία, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι».

Το βιβλίο φωτίζει άγνωστες πλευρές, αποκαλύπτει παρασκήνια και μυστικές συναντήσεις, προσπαθώντας να παρουσιάσει τι πραγματικά συνέβη στο Βουκουρέστι πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά και να εξηγήσει όλα όσα ακολούθησαν.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος που ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ την περίοδο εκείνη, σημείωσε ότι «το «Βουκουρέστι» απέδειξε ότι όταν η Ελλάδα και η πολιτική της ηγεσία, με γνώση, ορθή εκτίμηση των δεδομένων και σκληρή διπλωματική δουλειά, ορίζει κόκκινες γραμμές, τις εννοεί. Τις εννοεί και τις τηρεί. Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις». Πρόσθεσε δε, πως «η σταθερότητα στην καλά μελετημένη 'κόκκινη γραμμή' μπορεί ενδεχομένως να δυσαρεστεί κάποιους. Ταυτόχρονα όμως αυξάνει την αξιοπιστία, το κύρος της χώρας στη διεθνή κοινότητα. Υπογραμμίζει και διασφαλίζει την αξιοπρέπειά της εντός και εκτός συνόρων».

Ο τότε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επισήμανε ότι ο Καραμανλής πίστευε ότι μόνο με ισχυρό εσωτερικό μέτωπο θα μπορούσε να διεξαχθεί με προοπτικές επιτυχίας η μάχη του Βουκουρεστίου και υπογράμμισε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενημέρωνε συνεχώς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. «Ό,τι δεν έπραξαν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς» σημείωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ραϊς, η οποία όπως είπε, «ήταν μια επί ίσοις όροις σκληρή αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων. Όμως σ ᾽εκείνο το τηλεφώνημα, η ελληνίδα υπουργός των Εξωτερικών δεν εκαμφθη ούτε για ένα δευτερόλεπτο». Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε και τη φράση του Κώστα Καραμανλή μετά το τέλος της Συνόδου του Βουκουρεστίου: «Θα μπορώ να συνομιλώ με ήσυχη συνείδηση με τα φαντάσματα εκείνων που αγωνίσθηκαν για την υπόθεση της Μακεδονίας».

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, παίρνοντας τον λόγο, σημείωσε πως «υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι ζεις την ιστορία όταν δημιουργείται, και μια τέτοια ήταν το Βουκουρέστι. Ο Καραμανλής είχε ξεκάθαρη θέση για το πώς ένας ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα. Στο αεροπλάνο μου εμπιστεύτηκε πως όταν πρέπει να πάρεις μεγάλες αποφάσεις για το έθνος, πρέπει να θυμάσαι πως κρίνεσαι, όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τα φαντάσματα των ηρώων και προγόνων μας».

«Οι πιέσεις που ασκήθηκαν και τις οποίες γνωρίζουν καλύτερα η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ήταν πολλές και ποικίλες» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν άρεσε σε ισχυρούς εταίρους η σταθερή, αλλά όχι αναιτίως πείσμωνα θέση της χώρας. Όμως τα δύσκολα 'Όχι' είναι που καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων και των εθνών».

Ο πρώην υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα των ηγετών, Σαρκοζί, Μέρκελ, Μπους στη διάρκεια της Συνόδου, που περίμεναν την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η σημερινή συγκυρία με τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς κόκκινες γραμμές όπως απεδείχθη από την προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού Ζάεφ, εξάρει το παράδειγμα του Καραμανλή και της κυβέρνησής του, γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολιτικοί, που όταν βάζουν κόκκινες γραμμές τις εννοούν».

Η πρώην υπουργός Σοφία Βούλτεψη, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την επίλυση του ζητήματος τα τελευταία τριάντα χρόνια, είπε ότι ο Νίκος Στέφος «κατορθώνει με την χειρουργική του γραφή, να παρουσιάσει το Σκοπιανό ζήτημα από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του μέχρι το βέτο του Βουκουρεστίου και τις συνέπειές του, με αντικειμενικότητα, χωρίς να αδικεί και χωρίς να χαρίζεται» και πρόσθεσε ότι το βιβλίο δίνει απαντήσεις στη σημερινή προπαγάνδα, όπως αυτή παρουσιάζεται από την κυβέρνηση. Ότι τάχα, Καραμανλής και Μπακογιάννη είχαν προβεί σε υποχωρήσεις. Αυτό που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αποκαλούν «υποχωρήσεις», δεν είναι παρά η ιδιοφυής στρατηγική που ο Κώστας Καραμανλής χάραξε και έθεσε σε εφαρμογή ο ίδιος ως πρωθυπουργός, και πρώτα ο Μολυβιάτης και μετά η Ντόρα ως υπουργοί των Εξωτερικών: Κρατάς ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους, δέχεσαι διάφορες προτάσεις ως βάση συζήτησης και αποδεικνύεις τελικά πως η αδιαλλαξία βρίσκεται στην άλλη πλευρά» υπογράμμισε.

Ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, επισήμανε ότι «πολλά θα είχε κερδίσει η κυβέρνηση , κυρίως δε οι υπερόπτες και προπετείς υπουργοί, επικριτές όλων των προκατόχων τους, αν έκαναν τον κόπο, έστω για μία ώρα, να ρωτήσουν για τους χειρισμούς στο Μακεδονικό πριν την Συμφωνία των Πρεσπών».

«Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος απαιτεί σύνεση , συνεννόηση και εθνική συναίνεση. Δεν γίνεται για κομματικά χειροκροτήματα ή κυβερνητικά οφέλη σε βάρος της εθνικής συνοχής, ούτε για τους επαίνους φίλων και συμμάχων. Ο συμβιβασμός είναι ο χρυσός κανόνας για να φθάσουμε σε μία συμφωνία» τόνισε.

Ο κ. Μαλλιάς κατέληξε λέγοντας ότι «το Βουκουρέστι, ως σταθμός μίας πατριωτικής πολιτικής, είχε αναμφίβολα κόστος, κυρίως για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές του». Η πορεία προς το Βουκουρέστι ένωσε τους Έλληνες, υποστήριξε ο κ. Μαλλιάς και πρόσθεσε ότι «η επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η προσβολή και η απαξίωση, όσων στέκονται κριτικά απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών - την συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των Ελλήνων - βρίσκεται εκτός της εθνικής στρατηγικής, του εθνικού πλαισίου που είχε δρομολογήσει το Βουκουρέστι. Η τότε κυβέρνηση διεφύλαξε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα και άντλησε διαπραγματευτική ισχύ από την συσπείρωση και την στήριξη του πολιτικού συστήματος. Η συμφωνία των Πρεσπών, για τον λόγο αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να αποτελέσει δικαίωση ή συνέχεια του Βουκουρεστίου».

Στην παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γιάννης Βαληνάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Μαριέτα Γιαννάκου, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Άννα Μισέλ Ασημακόπουλου, η Άννα Καραμανλή και άλλοι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar .-

  Έπρεπε να έρθει ο τσίπρας για να τα ξεπουλήσει ΟΛΑ.-

 2. avatar Τσο Κοντ

  και εγώ δεν θα ξεχάσω το χαμόγελο της Τζοκόντας.

 3. avatar Συνομωσιολογος

  Απο Συνομωσιολογικης πλευράς μήπως λεω μήπως η χρεωκοπία και το βέτο εχουν κάποια σχέση; λεω μήπως.

 4. avatar Ο ταχυδρομος

  Αντίστασιακος....

 5. avatar Αχ.Κ.

  Αφού τους "αναγνωριζει" όλος ο πλανήτης και αυτό έχει αξία ,γιατί καιγονται για εμας Αμερικανοί Γερμανοί ,Άγγλοι ,Γάλλοι ,Πορτογάλοι ; Γιατί απλως εμείς έχουμε σημασία,εμείς έχουμε το μπραντ νειμ διεθνώς και το ξέρουν και βάσει αυτού τα σχέδια τους έχουν ουρά και μέλλον!Αν θέλαν μόνο να απωθήσουν τη Ρωσία θα τους πίεζαν αφόρητα για άλλο όνομα , Πελαγονια ,ας πούμε που
  στέκει γεωγραφικά και δίνει και στο σλαβικό αυτό γυφτοανακατωμα το ιστορικό επίχρισμα που τόσο επιθυμούν!Το μόρφωμα της βόρειας Μακεδονίας θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναθεώρηση της περιοχής στο μέλλον με όρους ιμπεριαλιστικούς και όχι με εθνικά κριτήρια όπως και θα ήταν σωστά ο διαμελισμος τους ανάμεσα σε Αλβανία ,Ελλάδα ,Σερβία και Βουλγαφια.Γιαυτο αγνοήθηκε και αποσιωπήθηκε πλήρως νομικά το ελληνικό στοιχείο εκεί ενώ αναγνωρισθηκε το κατά πολύ υποδεέστερο Τουρκικό.Εχουν μπει επίσημα εκεί από την πίσω πόρτα μας.Τα μελλοντικά σχέδια τους για την Ελλάδα είναι μέχρι και τη Θεσσαλία .Θέλουν οι μεγάλοι μια Ελλάδα πριν το `12 -'13.

  1. avatar it’s not just the brand name alone φίλε Αχ.Κ.

   Πως είναι δυνατόν τα κράτη που τους υποστηρίζουν ή τους αναγνωρίζουν να είναι σε θέση να εκφέρουν κάποια δίκαιη ή σεβαστή γνώμη, αφού κανείς τους δεν συνόρευε με αυτούς και ποτέ δεν είχαν κάποιο Αιγαίο απο κάτω ;

   ― Ο κυρ-Θάνος

 6. avatar Είμαι από την Ελληνικοτατη Μακεδονία

  και μένω λίγα χρόνια στον Πειραιά. Αυτό που άκουγα από κάποιους"κατοίκους" να το πω ευγενικά είναι πως Ελλάδα είναι μέχρι την Λαμία. Βόδια αυτό που λέτε θα γίνει πραγματικότητα. Πάει η Μακεδονία πάει η Βόρειος Ήπειρος πάει και η Θράκη. Ελπίζω να είστε ικανοποιημένοι τώρα. Σαν έθνος μισουσαμε πάντα η μία περιοχή την άλλη.

 7. avatar mmakos

  Δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα ότι όλος ο κόσμος εκτός από την
  Ελλάδα τους αποκαλούσε Μακεδόνες.
  Η Ελλάδα δεν είναι το κλειδί για την είσοδο τους στο Ν.Α.ΤΟ και Ε.Ε
  Δεν μπορούσε η Ελλάδα να διαπραγματευθεί η μήπως τα περί σκληρής
  διαπραγμάτευσης του Κ. Κοτζιά κ.λ.π είναι παραμύθια για πολύ μικρά παιδιά.

 8. avatar Αντικειμενικος

  Όχι ρε ξερολα μιλούσε σλαβικα.
  Για να τελειώνουμε με τις μακακιες τού καθενός εδώ. Το όνομα είναι μία σωστή παραχώρηση από πλευράς Ελλάδος πού δείχνει ότι θέλουμε να λυθεί το θέμα. Άλλωστε αποτελούν ένα κομμάτι τής παλιάς Μακεδονίας. Όσον αφορά την Εθνοτητα και την γλώσσα είναι ΣΛΑΒΟΙ και ή γλώσσα ΣΛΑΒΙΚΗ. ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ. Αν ψηφίσουν αυτά στο σύνταγμα τους έχει καλώς. Μακεδονική Εθνοτητα και γλώσσα είναι ΕΘΝΙΚΉ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

 9. avatar Ανναμπελα

  Αφου τους εχουν αναγνωρισει ολοι αυτοι ποιο ειναι το προβλημα τους?Γιατι επιθυμουν διακαως να αναγνωριστουν ως Μακεδονια απο την Ελλαδα?Και γιατι ενω οπως λενε η Μακεδονια εκτεινεται σε τρεις χωρες μονο μια εχει το δικαιωμα να ονομαζεται ετσι?

 10. avatar κανεις μεγαλο λαθος

  ο μ αλεξανδρος μιλουσε μακεδονικα! διαφορετικη γλωσσα απο τα ελληνικα. μαλιστα για να στο παω και λιγο πιο περα... μιλουσε πελασγικα! προτερη γλωσσα των ελληνικων την οποια και εκλεψαν οι ελληνες, οπως κανουν παντα!

  1. avatar Δώσε κι’αλλο πονο

   {Αργότερα, ο Φίλιππος ανέθεσε τις σπουδές του γιου του, στον Αριστοτέλη, ο οποίος του δίδαξε ιστορία, αστρονομία, γεωγραφία, ιατρική, φιλολογία και πολιτικές επιστήμες, μαζί με τα υπόλοιπα νεαρά μέλη της μακεδονικής αριστοκρατίας.[18] Η μαθητεία κοντά στον μεγάλο φιλόσοφο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χαρακτήρα του νεαρού Αλέξανδρου.) Και φυσικα ο Αριστοτελης ηταν και αυτος Σλαβος οπως και οι παραπανω επιστημες ηταν απο μεγαλους Σλαβους αρχαοιυς της εποχης.Αιντε να χαθεις βλαχο...

 11. avatar ΑΥΤΟ

  που καταλαβαίνω είναι: είτε ως πΓ.Δ.της Μακεδονίας,είτε ως Β. Μακεδονία το αποτέλεσμα είναι, ότι το όνομα έχει Χαθεί! Τόσα Χρόνια βλέπαμε τα "καραγκιοζιλικια" με τα αγάλματα του Μ. Αλεξανδρου , τα ιστορικά ονόματα που "χρησιμοποιουσαν" και ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ να κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ ! τώρα, ΙΣΩΣ μας "δίνεται" η ευκαιρία να ξεκαθαρισουμε τα "πραγματα"!

 12. avatar George7015

  Ο τελευταίος πρωθυπουργός που έθεσε βέτο και κόκκινες γραμμές ....ο σημερινός οσφυοκάμπτης μόνο..!

 13. avatar SCULLYXL5

  ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΜΟΝΟ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΣΟ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ!!!

 14. avatar Δυτική Θράκη

  Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Βιστωνίδα και τα υπόλοιπα σκάνδαλα.

 15. avatar Dimitritrianta

  Ωραία, άσκησαν βέτο. Και ... Έλυσαν τίποτα; Κατάφεραν τίποτα; Αν τους είχαν αλλάξει το όνομα και το σύνταγμα και όσα έκανε ο Κοτζιάς ... θα έκαναν κωλοτούμπες για να μπουν σαν Βόρεια Μακεδονία. Αφήστε τα βιβλία και τις εξυπνάδες. 30 χρόνια κλωθογυρνάτε τα ίδια και τα ίδια. Λύση μηδέν. 150 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία σκέτη. Μόνο εμείς και ο ΟΗΕ του ονομάζει FYROM και αυτό γιατί γκαρίζουμε εμείς.
  Αν προτιμάτε το σκέτο Μακεδονία από το Βόρεια Μακεδονία να το πείτε. Αυτές είναι οι μόνες επιλογές εν έτη 2018, και αυτό γιατί εμείς παίζαμε με τον χρόνο μπας και διαλυθούν σαν κράτος. Στην τελική αν τους άρεσε η συμφωνία θα την είχαν ψηφίσει χωρίς να επιστρατευτεί όλη η ΕΕ και ΗΠΑ για να βρουν τους ψήφους που έλειπαν στο κοινοβούλιο τους. Τι θα μπορούσε να είχε γίνει ... Δεν είναι το ζητούμενο αλλά το τι έγινε και φτάσαμε εδώ. Οπότε από το σκέτη Μακεδονία και Μ Αλέξανδρους προτιμώ το Βόρεια Μακεδονία χωρίς ιστορία και ας αναγνωρίσω και Μακεδονική γλώσσα. Στην τελική ο Μ Αλ´εξ;νδρος Ελληνικά μιλούσε. ....

  1. avatar Blah Blah και με φόρα (Ο_ο)

   Και εσύ γιατί κόπτεσαι ;
   Σου έπαιρνε το οικοπεδό σου κανένας δρόμος ;

  2. avatar Τι λετε ρε?

   Εχεις καποιο αποδεικτικο στοιχειο για τις μπουρδες που λες οτι 150 χωρες τους εχουν αναγνωρισει? Περιμενω να το παρουσιασεις εδω με hyperlink. Προσεχε ομως θελω επισημο κρατικο εγγραφο με σφραγιδες υπουργειου, οχι τα χαρτια απο τους "μακεδονικους" συλλογους που εχουν στησει σε 150 χωρες.
   Ο συλλογος δεν ειναι δειγμα αναγνωρισεις τιποτα και κανενος. Εμεις που ειμαστε μεγαλυτεροι και εχουμε ζηση χρονια στην Φλωρινα ξερουμε να σου πουμε οτι το 90 υπηρχαν κρατικα κονδυλια που τα εδιναν τα Σκοπια με σκοπο να γινουν συλλογοι "μακεδονικοι" σε ολο τον πλανητη. Μαυρα χρηματα που δωθηκαν απο Αμερικη και Τουρκια.
   Αν λοιπον οπως λες ολοι τους ειχαν αναγνωρισει προς τι τοτε η διαπραγματευση ρε αφεντικο? Για να μπουν στο ΝΑΤΟ? Θα μπορουσαν ανα πασα στιγμη οι Αμερικανοι να αλλαξουν τους κανονες ενταξης στο ΝΑΤΟ (αφου το ΝΑΤΟ τους "ανηκει"). Αρα λοιπον πιο το νοημα ολων αυτων που λες? Βαλτε και λιγο το μυαλο σας να δουλεψει ρε θωλοαριστεροι. Η ιδεολογια σας εχει σαπισει τα μυαλα και δεν βλεπετε μπροστα σας τις παγιδες.

  3. avatar Καλέ μου..

   Λες τόσες μπούρδες που βαριέμαι να σου
   απαντήσω ...

   1. avatar @ Καλέ μου..

    Καλυτερα που δεν απαντας.Δεν λεει καθολου μπουρδες το παιδι.Απλα με το που δεν απαντας γλυτωνουμε τις δικες σου μπουρδες.Εισαι ασχετος και ανενημερωτος.Το ξερεις πολυ καλα οτι ολη η υφηλιος τους αποκαλει σκετο Μακεδονια.Αυτο που δεν ξερεις ειναι οτι και το ελληνικο κρατος στα επισημα εγγραφα του τους αναγνωριζει ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,πρωην γιουγκοσλαβικη δημοκρατια.Προτασσει λοιπον το ιδιο το κρατος μας το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και οχι FYROM (Former Yugoslav Republic Of Macedonia) οπως θελει να το πουλαει λεκτικα σε κατι θυματα σαν εσενα.Περαν τουτου η συμφωνια ειναι πολυ καλυτερη απο τη συμφωνια που εκαλειτο να προσυπογραψει ο Καραμανλης.Αν ηταν πρωθυπουργος ο εκλιπων Μητσοτακης θα την υπεγραφε τοτε .Το θυμασαι το σε 10 χρονια θα την εχετε ξεχασει;Το ιδιο θα εκανε και ο γιος του ο Κουλης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει