«Είναι κακοί οικονομολόγοι και ακόμη πιο κακοί ψυχολόγοι». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε την εμμονή της τρόικας σε μέτρα λιτότητας με το νέο πακέτο για την Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ πιο ισορροπημένων ρυθμίσεων στα εργασιακά θέματα.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση για το τι συζήτησε, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη σχετικά με το θέμα, απάντησε ότι κατανοεί τις ενστάσεις του κ. Κουβέλη αλλά, πρόσθεσε ότι του επεσήμανε: «Να υπολογίσετε τι θα σημαίνει το “όχι” στη συνοχή της κυβέρνησης. Αν πέσει θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες για πρόωρες εκλογές».

Ο Χ. Σβόμποντα εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η υπόλοιπη συμφωνία και είπε: «νομίζω ότι πρέπει να ψηφιστεί το πακέτο, ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι θα ήταν μεν καλό να εμπλακούν και εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά «αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, να γίνει δεκτό το πακέτο και οι εργασιακές σχέσεις να συζητηθούν μετά εκτενώς επί μήνες».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Χ. Σβόμποντα ανέφερε σαφώς ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απολύτως απαραίτητες, ιδίως, όπως είπε, στον δημόσιο τομέα, ενώ χαρακτήρισε «τρελές» τις απόψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Καλώ εσάς, τα ΜΜΕ να μην λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις παράλογες απόψεις ότι θα βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Θα ήταν πολιτική καταστροφή για την Ευρώπη να μην μπορεί να δώσει λύση για την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε επίσης ότι το Κοινοβούλιο επιθυμεί να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά «δυστυχώς τις θέλει η πλειοψηφία των χωρών».