Σε βαρύ κλίμα και με ανοιχτό το θέμα της ισοπέδωσης των εργασιακών που απαιτεί η τρόικα ξεκινά η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις σε τελική συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να είναι σε οριακό σημείο με δεδομένο ότι μόλις πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέκοψε τις συζητήσεις προκειμένου να λάβει εντολές από την Ν. Υόρκη.

Την ίδια στιγμή και ενώ ο υπουργός Οικονομικών δραματοποιεί την κατάσταση τονίζοντας οτι αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε η χώρα δε θα μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση και θα πεθάνει από ασφυξία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμηνύει στο Βερολίνο κι όχι μόνο, ότι αν θέλουν επιπλέον μέτρα να αλλάξουν λαό.

Παράλληλα ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να βρίσκεται στα όρια συνοχής και είναι κοινή αντίληψη ότι όσο μακραίνει ο χρόνος των διαπραγματεύσεων τόσο εντείνονται οι φυγόκεντρες τάσεις.

Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή σύσκεψη δεν μπορεί παρά να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Η επικοινωνιακή διαχείρηση στην λογική του ζυμώνουμε τα μέτρα στην κοινή γνώμη έχει εμφανώς αποτύχει γιατί εκτός των άλλων άνοιξε τις ορέξεις των δανειστών για ακόμα σκληρότερους όρους και απαιτήσεις.

Το ερώτημα πλέον είναι αν εκτός από την ελληνική πλευρά αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και η ΕΕ απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.Κι αν ναι με ποιό στόχο και στην βάση ποιού σχεδίου.

Ήδη θεωρείται βέβαιο ότι αποφάσεις στην σύνοδο κορυφής δεν θα ληφθούν και οι δανειστές-εταίροι αντιμετωπίζουν με στωικότητα που προκαλεί ερωτήματα την μη επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα.