Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου και οι αντιδράσεις των παπάδων

Το έσοδο που αποκτά ξαφνικά το δημόσιο και το κόστος για την πληρωμή των κληρικών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:10
07/11/2018
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου και οι αντιδράσεις των παπάδων
34
loading

Μπροστά σε μια συμφωνία με κέρδη και ζημιές στις επιδιώξεις και για τις δύο πλευρές έφτασαν η Εκκλησία της Ελλάδας και η Κυβέρνηση, ενώ οι παπάδες αντιδρούν.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν τη μισθοδοσία των κληρικών την οποία θα εγγυάται το κράτος, ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο αποκτά ένα σημαντικό έσοδο από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πλέον οι παπάδες δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, το δημόσιο όμως θα πληρώνει περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ταυτόχρονα αν αυξηθεί ο αριθμός των παπάδων το δημόσιο δεν θα πληρώνει περισσότερα, ενώ το κρατικό ταμείο αποκτά ένα νέο έσοδο, που είναι το 50% των χρημάτων από την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας.

Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που ξεσήκωσε αντιδράσεις αναφέρει ότι το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου. Το ποσό υπολογίζεται σε 198 εκατ. ευρώ.

Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

Σημείο κλειδί είναι η δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται 50-50 στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

Οπως είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. «Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα».

Παίρνοντας το λόγο ο Ιερώνυμος είπε ένα «βαθύτατο ευχαριστώ» προς τον πρωθυπουργό.

«Ο κόσμος λέει ότι οι θησαυροί της Εκκλησίας είναι αμύθητη. Αν πάρουμε την κάθε περιουσία ξεχωριστά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αυτό τον μύθο. Αν δούμε προσεκτικά θα διαπιστώσουμε ότι έχει πολλά βαρίδια και δυσκολίες. Προσπάθησα αυτόν τον θησαυρό να δούμε πως θα μπορέσουμε να τον κάνουμε από υλικό αντικείμενο πνευματικό όχι για εμάς αλλά για τον λαό και τα προβλήματά του. Ευχαριστώ γιατί βρήκα ανταπόκριση στα προβλήματα και τρία χρόνια συναντώμεθα και μελετούσαμε τα προβλήματα της Εκκλησίας».

Ο Ιερώνυμος είπε ότι η Ιεραρχία θα εξετάσει το θέμα και θα πάρει τις αποφάσεις. Εκτίμησε ωστόσο ότι θα το αποδεχτεί. Πρέπει να προχωρήσουμε σε πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας.

Σε ότι αφορά τις συνταγματικές αλλαγές ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία να παραμείνει το προοίμιο του συντάγματος «όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας». Σημείωσε ότι με τον καιρό θα δούμε τα υπόλοιπα σημεία που μας απασχολούν. Ως προς τις μικρότητες ότι θα κατεβάσετε τα σύμβολα δήλωσε ότι «από πόλεμους τέτοιου είδους ξέρουμε όλοι μας».

Η έντονη αντίδρασή για τη συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Την έντονη αντίδρασή του για τη συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, καλώντας τους μητροπολίτες να ακυρώσουν τη συμφωνία.

Οι κληρικοί δηλώνουν προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, διαμηνύουν ότι θα πράξουν τα δέοντα για να ακυρωθεί η «επαίσχυντη» συμφωνία προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ προαναγγέλλουν πως οι αντιδράσεις τους θα είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία.

Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία.

Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας. Άλλωστε, αυτός είναι που βάσταξε και βαστά μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς μας, το βάρος της κρίσης και συνεχίζει την ολοπρόθυμη προσφορά του και τον συντονισμό πλήθους εθελοντικών δράσεων.

Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος.

Αυτοί που δεν μας ήθελαν συνομιλητές στις δόλιες διαπραγματεύσεις τους τώρα θα μας βρουν μπροστά τους».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

34
σχόλια
 1. avatar tboni

  Κλείστε τον φυλακή τον τσιπροφασίστα να σωθούμε!!!!!

 2. avatar τριαλαρο

  ερώτηση από που και ως που το κράτος θα παίρνει το 50% από τις απολαβές από την εκκλησιαστική περιουσία??? Το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι απο δωρεές ατόμων που ήθελαν να τα δώσουν στην εκκλησία και όχι στο κράτος. Δική τους ήταν η περιουσία ότι θέλανε την κάνανε. Δε είναι λίγο αυτό δεν σεβονται το θέλημα των νεκρών??

  1. avatar Καψώλας

   Εγώ κατάλαβα ότι αυτό το 50-50 αφορά μόνο την αμφισβητούμενη περιουσία και όχι αυτή που κατέχει η εκκλησία με συμβόλαια, δωρητήρια κλπ. Τώρα αυτό που ανησυχεί τους ιερείς και τον κατώτερο κλήρο είναι ότι θα μισθοδοτούνται κατ' ευθείαν από την διοίκηση της εκκλησίας και θα γίνουν εντελώς εξαρτώμενοι από τον κάθε δεσπότη ή τη σύνοδο.

 3. avatar ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΠΛΈΟΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ

  ΤΑΞΊ ΝΑ ΔΟΘΟΎΝ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΌΝΙΑ ΤΏΡΑ ΕΊΧΑΜΕ ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η ΧΏΡΑ ΜΑΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΉΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑ ΤΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΚΆΘΕ ΑΥΤΗΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΊΤΑΙ, ΆΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΠΆΝΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΆΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΊΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΌΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΌΤΙ ΠΛΈΟΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΤΕΊ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΈΓΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΆΛΛΗΛΟΙ, ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ, ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ!!!

 4. avatar Παπαδες

  Μικρή γλωσσική παρατήρηση: ο όρος "παπάδες" είναι ακατάλληλος για το άρθρο σας. Το σωστό για μια σοβαρή ειδησεογραφική (ιστο)σελίδα είναι "ιερείς" ή γενικότερα "ιερωμένοι"...

 5. avatar και εγω δεν βλεπω ΕΡΤ…

  αλλα δεν μου ειπαν να εξαιρεθω απο το να πληρωνω!
  Επισης και εγω δεν ηθελα την συμφωνια των Πρσπων, ομως δε ρωτηθηκα και θα πληρωνω τους ισντρουχτουρες που θα μαθαινουνστα παιδια μου για "μακεδονες"
  Επισης αφου διαχωριζουμε εκκλησια απο κρατος, να διαχωρησουμε και κατι γιορτες αχριστες οπως 17.11 κλπ που δεν χρειαζονται.
  Επισης οσοι δεν εινια χριστιανοι, απεχθανονται κλπ, να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΓΕΙΕΣ τους Χριστουγεννα, πασχα, Αγιου Πνευματος, 15.8 κλπ, αφου οι ΜΟΝΟΙ που να δικαιουνται να γιορταζουν θα πρεπει να ειναι, οσοι δηλωνουν...Χριστιανοι!
  Ολα κι ολα συντροφοι και εγω δνε θελω να πληρωνω τουσ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ, ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΕΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, μα...δεν με ρωτησε κανεις, τους πληρωνω!

 6. avatar Μστ

  Και έπεται και συνέχεια "νοικοκυραίοι χριστιανοταλιμπάν" και κρυφοφασίστες, με το πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την ουδετερότητα της θρησκείας...εκεί να δείτε χουνέρι που θα σας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ...το γλεντάω με τη πάρτι σας ρε χρυσαύγουλα.!!

  1. avatar πατήρΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΘΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑ

   ΦΙΛΕ ΜΟΥ Μστ ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ??
   ( νοικοκυραίοι χριστιανοταλιμπάν και κρυφοφασίστες) ΤΟ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΟΠΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΧΕΙΣ}
   ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΠΙΑ Κ.Ο.ΒΑ ΕΙΣΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ???? ΑΑΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ( ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ) ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΘΝΟΣ η ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΒΟΡΔΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ, Α ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΟΥΝ Α ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΤΑΓΜΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ... ΞΕΧΑΣΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ΜΟΥ ( NIC NAME) ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑCHE...ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ( ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΡΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΦΙΝΙ )

  2. avatar Αντωνης21

   Τι μιλας ρε αριστερε φασιστα τραβα στην βενεζουελα η στην βορεια κορεα που εχουν αριστερα δημοκρατικα καθεστωτα οτι και να κανετε ο χριστιανισμος θα επικρατησει

 7. avatar Μητσουκος

  Δηλαδή όταν η γιαγιά που πέθανε άφησε το σπίτι της στην εκκλησία για να μην το φάνε οι κλέφτες το κράτος, τελικά την πάτησε.. όλα θα τα φάει το κράτος

 8. avatar Το τυρί στην φάκα

  δεν το είδατε!! Το ποσό που αντιστοιχεί στον μισθό των ιερέων θα το δίνει πάλι τι κράτος απευθείας στο ταμείο της εκκλησίας. Απλώς δεν θα ονομάζονται οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι. Οπότε μην χαίρεστε γιατί θα πληρώνουμε διπλά. Στην θέση των 11000 ιερέων θα γίνουν προσλήψεις στο δημόσιο 11000 συριζεων. Να διαβάζετε και μετά να σχολιάζετε. Μετά λέτε για τους βουλευτές που ψήφισαν χωρίς να διαβάσουν τα μνημόνια μ@.. κες.

 9. avatar grekb

  Πηρα ποπ κορν και μπηκα για να διαβασω τα σχολια των υποτιθεται αθεων, που οταν βλεπουν κατι σχετικο με τη θρησκεια τρεχουν σαν την κα Λουκα για να κανουν σχολιο. Μιλαμε για μαργαριταρια. Αυτο θα πει διασκεδαση!

  1. avatar Ε να

   Ολοι ξερουμε οτι δεν το διασκεδαζεις αλλα σε τσουζει πολυ που οι αθεοι αυξανονται μερα με τη μερα και αμφισβητουν την μεχρι χθες κυριαρχια σας στην Ελλαδα. Ασε τα ποπ κορν κ πιες ξυδι !! Το Ιραν ειναι ανατολικα, η Ελλας ανηκει στην Ευρωπη !!

   1. avatar grekb

    Εγω ειμαι χριστιανος γι αυτο μπηκα να διαβασω για ενα θεμα που με αφορα. Εσυ δηλωνεις αθεος και μπηκες να διαβασεις ενα θεμα που δεν σε αφορα. Ειναι σαν να δηλωνεις 'δεν με ενδιαφερει το κρικετ' και να ενημερωνεσε για καθε τι που αφορα το κρικετ. Ειναι με λιγα αυτο που ειπες εσυ για "το ξυδακι". 1-0

 10. avatar aras9cf

  Τσίπρα αγόρι μου δεν στο είχα.Συνήθως μόνο λαλακίες κάνεις!Αν και μεταξύ μας αν θυμάμαι καλά είχε προτείνει κάτι αντίστοιχο η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση και εσύ διαμαρτυρήθηκες αλλά κλαιν.Λοιπόν παπάδες τώρα απειλείτε με ξεσηκωμό που δεν έχει ξαναδεί η Ελλάδα ε?Από το 2007 που πεινάνε συνάνθρωποι,κόβονται μισθοί και συντάξεις,χάνει ο κόσμος τα σπίτια του δεν σας είδα σε μια πορεία.Έχει κτηνώδη περιουσία η εκκλησία και εσείς πετάτε ένα συσσίτιο του "πωπού" και αν.Παίρνετε κάθε μέρα μαύρα λεφτά από γάμους,βαφτίσια,κηδείες,μνημόσυνα,τρισάγια και δεν ξέρω γω τι άλλη λαλακία έχετε εφεύρει.Εύχομαι σιγά σιγά να κοπεί και σαν επίδομα ο μισθός σας,να υπάρχουν μόνο εκκλησίες στις οποίες να πηγαίνει ο κάθε πιστός και να δηλώνει την αγάπη του προς τα θεία χωρίς εσάς τα λ..α τα παρεμβαίνετε(εξαίρεση κάποιοι πολλοί λίγοι παπάδες που βοηθούν την κοινωνία και έμπρακτα και με τον χαρακτήρα τους και το ήθος τους και ρισπεκτ σε αυτούς τους ανθρώπους)

  1. avatar Και εγω!

   1.Δεν εχω παιδια, ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΛΠ! ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ!
   2. ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΔΥ , ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΚΛΠ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ...ΗΥ! ΠΕΡΙΤΤΑ ΕΞΟΔΑ, ΑΙΤΗΣΙΕΣ, ΠΑΡΑΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΧΑΡΟΣΗΜΑ ΜΕ 10 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ! ΜΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ ΕΞΟΔΑ, ΕΝΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΝΑ ΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΕΞΟΔΑ!
   3. ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΣΕ..ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΑΣΧΑ, ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΛΠ.
   ΑΜ ΠΩΣ; ΕΜ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΑΘΕΟΙ, ΕΜ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΕΜ ΟΜΩΣ Θ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ ΚΑΙ ΑΡΓΕΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ;
   ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΧΡΗΣΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥ, ΟΥΤΕ ΠΕΡΡΙΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΥΝΟΥΝ!
   ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΧΙ ΠΕΡΡΙΤΟΥΣ ΠΑΠΠΑΔΕΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΤΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!
   ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!

 11. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Σε τι χερια επεσαν η ΕΛΛΑΣ και η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ,αδελφια !!!

  1. avatar Ερνέστος Αλεξίου Τσίπρας.

   Για τον Ιερώνυμο λες?

 12. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  καιρος ειναι η ανθρωποτητα να προχωρησει μπροστα. αφηστε πισω τις προιστορικες θρησκειες της επιστημονικης φαντασιας... λ..α παπαδαρια σας θιξανε τα εσοδα.

 13. avatar vagelis432

  με ποσοστο 95% ορθοδοξων Ελληνων, αποφασιζεται και διατασεται Θρησκευτικη Ουδετεροτηττα. Οπως τοτε με ποσοστα 95% κατα της συμφωνιας των πρεσπων... Δημοκρατια = πλεοψηφικη γνωμη.. ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ...

  1. avatar Μστ

   Εμένα που με βάφτισαν με το έτσι θέλω χριστιανό χωρίς να με ρωτήσουν, αλλά έχω παντρευτεί με πολιτικό γάμο, δεν έχω πατήσει σε εκκλησία και το παιδί μου είναι αβάπτιστο...με υπολογίζεις παρόλα αυτά χριστιανό..??

   1. avatar stasula

    Ξεβαφτισου. Μπορείς.

   2. avatar Τεο.π

    Ρε μστ τι ειναι το βάπτισμα ;;; Εχεις καμία σφραγίδα που βλέπεις σαν κάνεις μπάνιο και σε ενοχλεί .;;; Μήπως σε βάφτισαν με το ζόρι οι παπάδες !;;; Αν εχεις παράπονο πάνε να το πεις στους γονείς σπυ που φασιστικά σε βάφτισαν ;;; Άκυρα ολα όσα λες !!! Και βεβαια δεν ειςαι χριστιανός αλλά τι με νοιάζει να μου το λες κι όλας ;; [...] ειναι γραμμένη η αθεΐα σας . Και ο αριστερός φασισμός σας !!

  2. avatar Τι λες ρε!

   Δεν ειναι το 95% των Ελληνων Χριστιανοι!! Ως χριστιανοι δηλωνονται οσοι βαφτιστηκαν χωρις να ερωτηθουν!! Εγω βαφτιστηκα κ υπολογιζομαι στα ποσοστα ως χριστιανος αλλα ουτε ζωγραφιστους δεν θελω να σας βλεπω !!!

  3. avatar ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΛΙΝΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ.

   ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΑΛΛΑ ΣΤΑΛΙΝΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ...ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Ο ΚΑΝΤΗΛΑΝΑΦΤΗΣ...ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...Ή ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ ΣΚΟΠΙΜΩΣ;

 14. avatar Εβγαλαν γλωσσα τα τζιχαντια ??

  "Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος." Εχουν αλλαξει οι εποχες ΤΡΑΓΟΙ η κυριαρχια σας τελειωνει ο κοσμος σας εχει γραμμενους και θα ξεσηκωθει, περα απο κατι γεροντια και κατι βαρεμενους στο κεφαλι, δεν σας στηριζει ανθρωπος! Τα ψωμια σας ειναι λιγα επαγγελματιες παραμυθαδες εδω κ χιλιετιες αποβλακωνετε την ανθρωποτητα με τις ηλιθιες εξηγησεις που δινετε στα φυσικα φαινομενα. Πισω στη Μ. Ανατολη απο οπου μας κουβαληθηκατε εδω περα ΑΚΑΛΕΣΤΟΙ με το ετσι θελω !! Λαθροεισβολεις !!

  1. avatar Αντωνης21

   Ενω εσεις που θα ερθετε θα ερθουν ολα βολικα βεβαια θα μας φερετε τους παιδεραστες τους κτηνοβατες τους γκευ μαζεψου και μπες στο λαγουμι σου

 15. avatar Τι ντροπη

  200 εκατομμυρια ευρω το χρονο πληρωνει ο Ελληνας φορολογουμενος για τους τραγους των Βοθροδοξων

  1. avatar Όταν λέω

   Ότι οι πιο ακραίοι ταλιμπάν είναι οι αθεοταλιμπάν, αυτό εννοώ.Η [...] τους είναι ότι 2000 χρόνια τώρα, κάθε φορά λυσσούν εναντίον του Θεού και της Εκκλησίας, κάνουν αυτά που κάνουν, σπάνε τα μούτρα τους,τυφλωμένοι από το μίσος δε βλέπουν την ιστορία, και με φανατισμό νεογενίτσαρου επιτίθενται σαν να είναι η πρώτη φορά του δον Κιχώτη...Για το παρόν; Δε βλέπουν σε όλες τις χώρες που ήδη εφαρμόστηκαν όλα αυτά που θέλουν να.... εφαρμόσουν, οι άνθρωποι δε θέλουν να ακούν πια για αθεϊσμό και χτίζουν ακόμη περισσότερες εκκλησιές!...Και για το μέλλον; Να πεις ότι δεν τα έγραψε ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη; Αλλά έτσι είναι ο φανατικός άθεος - αντιχριστος.Χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο και δεν καταλαβαίνει ότι αυτός παθαίνει.Μαζική παράκρουση επιτιθέμενων μαζοχιστών.

 16. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  -.Διαχωρισμούς κράτους-εκκλησίας, δεν έγινε δηλαδή και βγηκε απο την Συνταγματική αναθεώρηση.
  -Η εκκλησία έγινε ΔΕΚΟ και θα φορτωθουμε αλλους 10.000 κηφήνες.
  -Η εκκλησία πήρε το 50% απο αυτά που διεκδικουσε εδώ και 90 χρόνια.
  -Και ο αριστερός Τσιπρας παραδεχτηκε δημοσιως οτι η θρησκεια και η εκκλησία ειναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας.
  Kolotoumbas όνομα και πράγμα.

  1. avatar τριαλαρο

   δε θέλω να σε πληγώσω αλλά εσύ τους πλήρωνες και πριν την ανακοινωση, και μετά.
   Το μόνο διαφορετικό ήταν ότι το κράτος πλέον θα το παίζει τσατσά, και θα παίρνει και την μίζα του.

  2. avatar Πάντα ο ίδιος και απαράλλακτος, γιατί;

   Άκου Προδότη γιατί σε έχουμε βαρεθεί.
   'Ότι είσαι ταγμένος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το ξέρουν οι πάντες, το πραγματικό κίνητρό σου το ξέρεις εσύ.
   Άκου λοιπόν Προδότη και το πως σκεπτόμαστε οι λοιποί που δεν έχουμε κομματικές παρωπίδες σαν του λόγου σου.
   Σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης δεν περνούν τα θέλω μόνο της μία πλευράς, στο διάλογο υπάρχουν και αναγκαίες οπισθοχωρήσεις, κάτι παίρνεις κάτι χάνεις.
   Στην προκείμενη περίπτωση, φαίνεται ότι σαφώς το κράτος θα πληρώνει έμμεσα τη μισθοδοσία των κληρικών - οπότε πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας δεν έγινε, αλλά από την άλλη μεριά βάζει το χεράκι του σε ένα μέρος από το "μέλι" που μέχρι πρότινος δεν το είχε και βρισκόταν σε δικαστικούς αγώνες.
   Εδώ μάλλον κερδίζουν και οι δύο, καθότι όλα αυτά θα διαχειρίζονται είτε από κοινού ή θα παραχωρούνται προς το δημόσιο...με το κέρδος αυτών να μειώνει και τη συνεισφορά του Κράτους προς τη μισθοδοσία τους.
   Δεν είμαι από αυτούς που σιχτιρίζουν την εκκλησία, προσωπικά αναγνωρίζω το μεγάλο έργο της στη φιλανθρωπία.
   Αλλά αυτού του είδους το διαχωρισμό, μάλλον τον βρίσκω αναγκαίο και σύγχρονο και ίσως στο μέλλον δημιουργήσει και καλύτερες συνθήκες λειτουργίας γιατί παρα-είμαστε ανατολίτες σε συνήθειες.

 17. avatar Αντί

  Όταν ρωτήθηκε ο Ιησούς που είναι το σπίτι του, αυτός είπε, τα πετεινά του ουρανού και τα ζώα έχουν τις φωλιές τους, αυτός δεν έχει τίποτα. Τι σχέση έχει ο Ιησούς με τους σημερινούς δημόσιους υπαλλήλους ρασοφόρους? Ημέρα με νύχτα

 18. avatar Γιωργος Λεοντιαδης

  Απειλούν κιολας τα παπαδαριά μην ξεχνατε οτι θα εχετε απεναντι σας και μέρος του Λαού και αυτο που πάτε να κανετε ειναι επικίνδυνο να βάλετε τον λαο σε εμφύλιο θα πάτε φυλακη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει