Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή ο νόμος για την «Κύρωση της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, η σύμβαση διασφαλίζει σύγχρονες συνθήκες και όρους εργασίας για τους ναυτικούς και είναι προϊόν ισότιμης τριμερούς συμμετοχής και συνεργασίας μεταξύ πλοιοκτητών, ναυτεργατών και κυβερνήσεων.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας, ρυθμίζονται παγκοσμίως ενιαία και ομοιόμορφα τα δικαιώματα των ναυτικών, ενώ δημιουργούνται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις χώρες και τους πλοιοκτήτες που έχουν δεσμευτεί να παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών.

Επίσης η σύμβαση στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου του αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς πλοίων που λειτουργούν με υποβαθμισμένα ναυτιλιακά πρότυπα, καθώς και στην προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Τον Αύγουστο του 2013, η Σύμβαση αναμένεται να τεθεί διεθνώς σε ισχύ, καθόσον εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις των οικείων όρων της (καταχώριση των πράξεων επικύρωσης από τουλάχιστον τριάντα κράτη που διαθέτουν το 33% της παγκόσμιας χωρητικότητας πλοίων εγγεγραμμένων στο νηολόγιό τους).

Στην Ελλάδα θα τεθεί σε ισχύ δώδεκα μήνες μετά την ημερομηνία καταχώρισης της επικύρωσής της από τον Γενικό Διευθυντή του ILO.