Τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής αποδοκίμασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ αυστηροποίησε και την ποινική μεταχείριση στην περίπτωση ρατσιστικής βίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη, τροποποιείται η διάταξη του άρθρου 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία η τέλεση των εγκλημάτων, που διαπράττονται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού, συνιστά επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής.

Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται επιπλέον ότι σε περίπτωση πλημμελήματος η ποινή είναι ανώτερη των τριών ετών και δεν μπορεί να μετατραπεί ή να ανασταλεί.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «αποδοκιμάζουμε κάθε πράξη βίας και μίσους από όπου και αν προέρχεται, από οποιονδήποτε και κυρίως από μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής».

Και συμπλήρωσε: «Τέτοιες πράξεις προσβάλλουν τις παραδοσιακές αρχές δικαίου, καταλύεται η συνοχή της κοινωνίας και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις αναπτύσσονται νεοφασιστικές ιδέες που εκμεταλλεύονται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Υπάρχει μέγιστος κίνδυνος για την πολιτεία και τη δημοκρατία».