Κρίσιμη συνάντηση θα έχει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας που με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) με στόχο να προσδιορισθούν τα 5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,5 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών της διετίας 2013 -2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν στα εξής:

– Να προσδιορίσουν το δημοσιονομικό κενό (fiscal gap) για την επόμενη διετία – τριετία και να αποφασίσουν με ποια μέτρα και πως θα καλυφθεί.

– Να αποφασίσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή να συμφωνήσουν για τα επίπεδα που θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2012, το 2013 και ενδεχομένως το 2014, αλλά και για τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν στο ΑΕΠ .

– Να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος (π.χ. με συμβολή της Ευρωζώνης, με κούρεμα ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με εκδόσεις εντόκων γραμματειών από το Ελληνικό Δημόσιο, κ.ο.κ..).

– Να καταλήξουν στα σενάρια για την εξέλιξη τους χρέους, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην σχετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια συμφωνία και ότι θα απαιτηθεί και η επόμενη εβδομάδα για να κλείσει το πακέτο.