Η ΝΔ “ανακάλυψε” τις τελευταίες ημέρες τη Μόρια και την άσχημη κατάσταση που επικρατεί εκεί» είπε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, «μέχρι τώρα αναλωνόταν στο να συναγελάζεται με διάφορες ξενοφοβικές, φασιστικές και ρατσιστικές ομάδες που έκαναν επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες» και πρόσθεσε ότι «θα ήταν καλύτερα, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν τον κ. Όρμπαν, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, με τον οποίον ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), να δεχθεί η χώρα του πρόσφυγες και μετανάστες, στο πλαίσιο της δίκαιης και αναλογικής κατανομής του προσφυγικού πληθυσμού στην Ευρώπη».

Ο κ. Μπαλάφας έκανε λόγο για οριακή κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μόρια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Όπως είπε, «υπάρχει προσπάθεια και συνεχής διαχείριση του θέματος, με τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και με την άσκηση πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αναλάβουν όλα τα κράτη-μέλη τις ευθύνες τους και όχι να επωμίζονται οι χώρες πρώτης υποδοχής, κυρίως η Ελλάδα, όλο το βάρος των συνεχιζόμενων ροών από τα τουρκικά παράλια».