Για παραδοχή εκ μέρους του ΚΚΕ, «έστω και καθυστερημένα», ότι το μνημόνιο αποτέλεσε τη βασική διαχωριστική γραμμή της συγκυρίας, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την κατάθεση πρότασης νόμου από το ΚΚΕ για την κατάργηση του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων.

Εκτίμησε δε ότι «αν το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει ανάλογη στάση προεκλογικά και είχε ανταποκριθεί στο ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενωτικού αντινεοφιλελεύθερου-αντιμνημονιακού μετώπου, σήμερα η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πραγματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, «η έστω και τώρα συνειδητοποίηση πως το δίλημμα “μνημόνιο- αντιμνημόνιο” δεν είναι πλαστό, αποτελεί ένα θετικό βήμα».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί μετεκλογικά «με την ίδια συνέπεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του στo πλαίσιo μια ευρωπαϊκής συνολικής λύσης».