Την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολα η κατανομή των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «επιδίωξή μας είναι, τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ να εξειδικευθούν σε χρονικό βάθος δημοσιονομικής προσαρμογής μεγαλύτερο της διετίας. Τα μέτρα αυτά να αξιολογηθούν με μεθοδολογίες κόστους-οφέλους, κόστους-αποτελεσματικότητας».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, το πρώτο πεντάμηνο, αποκλίνει από τους στόχους και τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι εκτός στόχων και στο τέλος του έτους.

Παράλληλα ανέφερε ότι: «Επεκτείνεται, μέχρι το τέλος του 2012, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η απογραφή σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Εμπλουτίζεται η απογραφή με πεδία μισθολογικού χαρακτήρα και δημιουργείται για πρώτη φορά μια επαρκής και αξιοποιήσιμη βάση δεδομένων για την άσκηση αποτελεσματικότερης και δικαιότερης μισθολογικής πολιτικής.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, της 31 Ιουνίου, σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο λαμβάνουν συνολικά 439.881 άτομα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 15.781 πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη δεν έχουν απογραφεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό όσοι δεν έχουν απογραφεί έως 15 Ιουνίου, τους δύο επόμενους μήνες, δηλαδή στις 24 Ιουλίου και στις 24 Αυγούστου, θα βρουν στην τράπεζά τους ειδική εντολή πληρωμής την οποία θα μπορούν να εισπράξουν, εφόσον παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο, οπότε και θα απογραφούν.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, σε όσους δεν απογραφούν και με αυτό τον τρόπο, παύει η καταβολή της σύνταξης, αρχίζει η διαδικασία διερεύνησης των αιτιών της μη απογραφής, αναζήτησης και επιστροφής των καταβληθέντων, και παραπομπής στη δικαιοσύνη.