Το υπουργείο Δικαιοσύνης «έπιασε» τους στόχους που είχαν τεθεί στο ζήτημα της εκδίκασης των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.

Αυτό διαπίστωσε σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας που επισκέφθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είχε «μαραθώνια» συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλα Κανελλόπουλο και Γιάννη Ιωαννίδη.

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η παρακολούθηση της υλοποίησης των στρατηγικών στόχων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε θετικό, διαλλακτικό κλίμα. Το κύριο βάρος του ενδιαφέροντος των μελών του κλιμακίου έπεσε στην «τύχη» των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι διοικητικοί δικαστές και ειδικά οι εφέτες όχι μόνο «έπιασαν» το στόχο που είχε τεθεί, αλλά και τον ξεπέρασαν.

Αναλυτικότερα, παρά την αποχή των δικηγόρων και τη διεξαγωγή δύο βουλευτικών εκλογικών αναμετρήσεων, όταν τα δικαστήρια δεν λειτουργούν, οι διοικητικοί εφέτες ξεπέρασαν το στόχο του 50% που είχε τεθεί ως κατώτατο πλαφόν εκδίκασης των εκκρεμών μεγάλων φορολογικών υποθέσεων και έφτασαν το 54%.

Ακόμη, εξετάστηκε και πάλι το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των 42.000 δικηγόρων, όπως και η αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων. Στα θέματα αυτά οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης είπαν ότι η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή αναμόρφωσης του Κώδικα Δικηγόρων (σ.σ.: στον Κώδικα περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος) έχει λάβει μικρή παράταση ολοκλήρωσης του έργου της.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου ήταν η πορεία του προγράμματος εφαρμογής της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης» (e-justice Action Plan), για την πορεία του οποίου το κλιμάκιο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η σύνταξη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τη συνένωση των Ειρηνοδικείων της χώρας και ότι εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι δύο βουλευτικές εκλογές η συνένωση των Ειρηνοδικείων θα είχε ολοκληρωθεί.