Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σημείωσε ότι «έχουμε λίγο χρόνο για να παράξουμε και να δείξουμε απτά αποτελέσματα. Το στοίχημα είναι να επιτευχθεί σταθεροποίηση και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Αυτή η κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές της».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, για να συμπληρώσει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Συζητάμε λοιπόν, σημείωσε, τις αναγκαίες τροποποιήσεις των όρων του προγράμματος, οι οποίες από μόνες τους δεν θα βελτιώσουν το πρόγραμμα, εάν δεν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη άμεσα το φορολογικό σύστημα να γίνει σταθερό. Κομβικός στόχος, όπως είπε ο ίδιος, είναι να έρθουν επενδύσεις και κεφάλαια στην Ελλάδα και η χώρα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό οι πόρτες του υπουργείου, υπογράμμισε, θα είναι ανοικτές για τους επενδυτές. Αναφερόμενος στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες σημείωσε ότι προωθείται η δημιουργία τους με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, σημαντικό κρίνεται από τον ίδιο η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ, αλλά και η προ αδειοδότηση στην διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί μέσω αυτής επιτυγχάνεται αύξηση της αξίας για την κρατική περιουσία.