Σταθάκης: Το 2020, επιτέλους, η χώρα θα έχει δάση, παραλίες και Κτηματολόγιο

«Μεγάλη ευκαιρία για να λυθούν πολλά χρονίζοντα προβλήματα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:44
16/04/2018
Σταθάκης: Το 2020, επιτέλους, η χώρα θα έχει δάση, παραλίες και Κτηματολόγιο
10
loading

«Το 2020, επιτέλους η χώρα θα έχει δάση, παραλίες και Κτηματολόγιο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, όπου υπογράμμισε πως τα νησιά είναι προνομιακό πεδίο για τις δράσεις του υπουργείου του - μια μεγάλη ευκαιρία για να λυθούν πολλά χρονίζοντα προβλήματα, ενώ δήλωσε επίσης, πως «θα είναι πράσινα», και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα θα είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης.

Ο κ. Σταθάκης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση πήρε τη γενναία απόφαση να προχωρήσει σε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα. Έφερε ως παράδειγμα την απόφαση να προχωρήσει στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, και αφού υπενθύμισε πως κάποιοι έλεγαν ότι «θα πέσει η κυβέρνηση σε ένα χρόνο», παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν έπεσε, και σε διάστημα ενός χρόνου έχει επικυρωθεί το 1/3 των δασικών χαρτών.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, είπε ότι ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός που θα αφορά την επόμενη δεκαετία, θα πάει τρεις φορές στη Βουλή για διαβούλευση, και στο τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τα νησιά, ο στόχος είναι η αντικατάσταση του ενεργοβόρου συστήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από πετρέλαιο, το οποίο κοστίζει 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα ελληνικά νοικοκυριά - και προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τα εξής προγράμματα:

1.Τις διασυνδέσεις για την ηλεκτροδότηση των νησιών, που ξεκίνησαν ήδη στις Κυκλάδες.

2.Τα «έξυπνα νησιά», που σημαίνει υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διασύνδεση ηλεκτροκίνησης, σύγχρονα συστήματα παραγωγής ενέργειας. Σε αυτό το πρόγραμμα θα ενταχθούν και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

3.Η πρωτοβουλία της Ε.Ε. για «ενεργειακά νησιά», που σημαίνει μετάβαση σε μια οικονομία ελάχιστων ή μηδενικών ρύπων. Στα νησιά αυτά περιλαμβάνεται και η Ρόδος.

Ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω, είπε ο υπουργός, και αναφέρθηκε σε τρεις πρωτοβουλίες: Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον 2», την αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων για την οποία έχουν δεσμευτεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και ένα εκτενές πρόγραμμα παρεμβάσεων στον τομέα των μεταφορών.

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάρτιση ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον εκσυγχρονισμό του συστήματος γεωθερμίας με έναν νέο σύγχρονο νόμο και στην εισαγωγή νέου θεσμού, της ενεργειακής κοινότητας, η οποία φέρνει τρίτο παίκτη στην αγορά που είναι οι καταναλωτές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar newcomer

  Το 2020 θα έχει και κανονική κυβέρνηση, πιθανότατα...

 2. avatar τριαλαρο

  κτηματολόγιο δεν είχαμε? χαρακτηρισμένες κάποιες εκτάσεις ως δασικές δεν είχαμε? παραλίες χαρακτηρισμένες ως παραλίες δεν είχαμε?
  εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τα νησιά θυμάμαι και πριν 20 χρόνια το κοιτούσαν, και πριν 15 το κοιτούσαν, κοκ.
  Η νεα είδηση, και οι μελέτες που έγιναν και ξεκίνησαν επί κυβέρνησεις του είναι ποιες ακριβώς του ΟΤΕ και της WIND? Πόσα σκάμε σε έκαστο για αυτό, και για να το περάσει ο άλλος σα δικό του??
  Να ξέρουμε δηλ. πόσο [...] για μια ακόμη φορά είμαστε.

 3. avatar Νίκος χασαπης

  Αν οι γραικυλοι δεν βάλουν μυαλο και ξαναψηφίσουν ανθελληνες απλυτους το 2020 τοτε καλα να πάθουν

 4. avatar Μιχαηλίδης

  Λύνονται προβλήματα που ταλάνιζαν τους πολίτες για δεκαετίες. Παράλληλα αποτελούν σοβαρά αναπτυξιακά εργαλεία για να ξεφύγει η χώρα από τη μιζέρια και την συναλλαγή με τους κρατικούς υπαλλήλους.

 5. avatar SCULLYXL5

  ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ!!!

 6. avatar 2020

  ΕΝΑ ΑΡ......ΔΙ ΘΑ ΧΕΙ ΣΤΑΘΑΚΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ

 7. avatar @ Σταθάκη

  Έλληνες δε θα έχει. ..

 8. avatar Mg1

  Για να δούμε αν τυχόν ισχύει οτι οι υποχρεωτικά απαλοτριωμένες και χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις που ανάγκασαν πολλούς συμπολίτες μας να κάνουν ενστάσεις για να μην καταπιούν τα κτήματα τους που από πάππου προ πάππου κατείχαν, δεν καταλήξουν όπως φημολογείται στο ΤΑΥΠΕΔ και τα ... δάση μεταμορφωθούν από ελληνικές περιουσίες σε βίλες και ξενοδοχεία ξένων ! Τότε να δούμε , που θα κρυφτούν οι «λαϊκοί» προστάτες( για να μην το πούμε πιό λαϊκά ) που μας κυβερνούν σήμερα με όλα αυτά τα εκτρώματα που έχουν υπογράψει και υποθήκευσαν την χώρα μας και την αξιοπρέπειά μας για 100 χρόνια ...

 9. avatar Καί άλλη

  Κυβέρνηση

 10. avatar Οι ψηφοφόροι τους να τα βλέπουν

  Αφού πρώτα θα τα έχετε κάψει όλα και αφού περάσατε το νομοσχέδιο για εκμετάλλευση του αιγιαλού. Μέχρι και τους οικολόγους υποκρίνονταν προεκλογικά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει