Στην υπόθεση της σύλληψης δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο από τουρκική περίπολο αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τέως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Οι δύο αξιωματικοί συνελήφθησαν την Πέμπτη και έχουν προφυλακιστεί στην Αδριανούπολη. Τη Δευτέρα αναμένεται οι δικηγόροι τους να ασκήσουν έφεση για την απόφαση προφυλάκισης, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, και όχι για κατασκοπία, όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

«Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα» δήλωσε ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Βίτσας αναγνωρίζει «αυξημένη προκλητικότητα στα λόγια αλλά και ορισμένες φορές με πράξεις» από την Τουρκία, στο Αιγαίο, και ξεκαθαρίζει πως η ελληνική πλευρά έχεις τρεις προτεραιότητες: «Πρώτο, να λύνουμε τα πραγματικά προβλήματα και όχι αυτά που λέει η Τουρκία, με όρους καλής γειτνίασης. Βέβαια δεν θα κάτσουμε να συζητήσουμε ισχυρισμούς για ‘γκρίζες ζώνες’ και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεύτερο, οι Ένοπλες μας Δυνάμεις να είναι ικανές και ισχυρές όσο αφορά την αποτροπή και τη θωράκιση των συνόρων. Τρίτο να ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για ό,τι συμβαίνει και να εξασφαλίζουμε την υποστήριξή τους».

«Εμείς δεν είμαστε απλά για να ανησυχούμε αλλά για να προετοιμαζόμαστε για κάθε εκδοχή. Η ευχή όλων μας αλλά και οι προσπάθειές μας είναι να υπάρχει ομαλή εξέλιξη και συνεργασία αλλά και να επικρατήσει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει πολλά να κάνει και θα το πράξει» τονίζει.