Γιούνκερ: Οι «Μακεδόνες» σημειώνουν πρόοδο, ΠΓΔΜ είναι η γραφειοκρατική ορολογία

«Προϋπόθεση για την ένταξη αποτελεί και η διευθέτηση συνοριακών διενέξεων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:40
28/02/2018
Γιούνκερ: Οι «Μακεδόνες» σημειώνουν πρόοδο, ΠΓΔΜ είναι η γραφειοκρατική ορολογία
16
loading

«Η ποιότητα πριν από την ταχύτητα», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την περιοδεία του σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οι οποίες φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία).

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι γίνονται βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υποσχέθηκε σε καμία χώρα συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης ή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι στους όρους ένταξης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση συνοριακών διενέξεων.

«Στη Μακεδονία (sic), την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στη γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι Μακεδόνες (sic) σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle και σημειώνει ότι στην ΠΓΔΜ αυτό έγινε κατανοητό, αλλά στην Αλβανία λιγότερο.

«Τον Απρίλιο θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι αυτές οι προτάσεις. Διότι πρέπει να γίνουν ακόμη ουσιαστικά βήματα προόδου. Αυτά θα εξεταστούν τον Απρίλιο», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ερωτώμενος εάν θα χρειαστεί να πείσει τους λαούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, π.χ. της Αλβανίας, για την ένταξη στην Ε.Ε., ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι δεν θα χρειαστεί καθώς στην συγκεκριμένη χώρα η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ευρύτατη, αλλά εξηγεί ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της ένταξης και σε αυτές περιλαμβάνεται και η διευθέτηση των συνοριακών διενέξεων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. «Δεν μπορούμε να εισάγουμε συνοριακές διενέξεις στην Ε.Ε. Πρέπει να φέρουμε σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν επιθυμούμε να πάρουμε σε αντάλλαγμα αστάθεια», δηλώνει χαρακτηριστικά, τονίζει ωστόσο ότι οι λαοί της περιοχής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ε.Ε. δεν είναι ένα κλαμπ των οικονομικά ισχυρών που θέλουν να πλουτίσουν περισσότερο, αλλά μια κοινότητα αρχών, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου – «αυτά είναι θέματα που πρέπει μερικές φορές εδώ να τα εξηγήσω περισσότερο», αναφέρει.

Ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί πάντως σε δραματικό τόνο για τον κίνδυνο, αν απομακρυνθεί η προοπτική ένταξης, να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος. «Σχεδόν κανένας δεν θυμάται, αλλά ήταν κατά κάποιον τρόπο μόλις χθες: προσφυγικές ροές, βιασμοί, θάνατοι παιδιών, ταραχές. Γινόταν πόλεμος στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν θα ήθελα να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Εμείς οι παλιοί Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι από εδώ μπορεί να βγει ένα μήνυμα ειρήνης, μια συμβολή στην ευρωπαϊκή γαλήνη. Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να καταστήσουμε εφικτή την ένταξη, τότε θα μπορούσαν όλα να γίνουν χειρότερα», σημειώνει, ενώ αναγνωρίζει ότι οι πολίτες της περιοχής, ειδικά οι νέοι, ανυπομονούν για την ένταξη, καθώς θέλουν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, διότι στην πατρίδα τους δεν βλέπουν προοπτική.

«Αυτή η μετανάστευση μυαλών δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ε.Ε. ούτε της πατρίδας τους. Τα Βαλκάνια χρειάζονται μια σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά δεν θα επιτρέψω να με εξαπατήσουν. 'Αρα: πρώτα ουσία, μετά ημερομηνία», τονίζει και εξηγεί ότι η Ε.Ε. δεν επιβάλλει σε κανένα την ένταξη ούτε μπορεί να κάνει αντί για εκείνον την δουλειά που πρέπει να γίνει. Την ίδια ώρα, επισημαίνει, δεν επιθυμεί να παραδώσει μαθήματα σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν βγει από μια πολύ δύσκολη ιστορία την δεκαετία του '90.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar ΓΑΤΟΣΚΥΛΛΟΣ

  Προσωπικά θεωρώ ότι ο Γιούνκερ είναι φιλικά κείμενος προς τη χώρα μας και μας έχει στηρίξει πολλές φορές. Αυτό όμως που είπε δεν απέχει πολύ από εχθρική ενέργεια και πιστεύω ότι έτσι το εκλαμβάνει και η πλειοψηφία στη χώρα μας. Σίγουρα όμως τορπιλλίζει την όποια επίλυση του προβλήματος έστω και με αμοιβαίες υποχωρήσεις γιατί ενθαρρύνει τα Σκόπια να λέγονται "Μακεδόνες" και σκληρύνει τη δική μας στάση. Ίσως αυτό μας βολεύει εμάς οι οποίοι δε θέλουμε λύση που να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Έχει πλέον έλθει η ώρα να τελειώνει αυτή η ιστορία με ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα αν θέλουμε ή όχι λύση με τον όρο Μακεδονία. Μετά από αυτό μπορούμε να κατασήσουμε σαφές στη γείτονα ότι εαν επιμείνουν θα έχουμε εχθρικές σχέσεις, κλειστά σύνορα (όπως μας τα έκλεισαν με την ιστορία του προσφυγικού), καμία εμπορική συναλλαγή και βέτο όπου τους πετυχαίνουμε και περνάει ο λόγος μας. Σφραγίδα σε σφετερισμό της ιστορίας από καραγκιόζηδες δε βάζουμε. Τέλος.

 2. avatar ΜΠΟΡΕΊ 145 ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΛΈΝΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙ Μ ΑΥΤΌ ?

  Η ΕΛΛΆΔΑ ΑΠΌΦΑΣΙΖΕΙ ! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΊΝΑΙ ΕΛΛΆΔΑ ΜΕ ΤΗΝ. ΤΡΕΙΣ ΧΊΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ! ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΏΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΜΑΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΆΛΛΕΣ. ΠΑΡΈΜΒΑΣΕΙΣ !Η ΕΛΛΆΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙ ΠΌΤΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 3. avatar ΕΣΕΙΣ

  ΜΕΙΝΑΤΕ ΣΤΟΝ μικρο ΑΛΕΞΗ και στον ΚΟΤΖΙΑ τι κανουν , προδοτες , μειωδοτες κ.λ.π. ΤΟ ΡΕΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ [ από μικρο , χαζο και σουρωμενο μαθαίνεις την αληθεια ] ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ -=[ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ]=- Εκατον εικοσι [120 ] - + κρατη ετσι τα ονομαζουν ... ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ [ για μενα αυτό είναι το ονομα τους , Αλλα είμαι ενας και Μικρος δεν μπορω να κανω ΤΙΠΟΤΑ ] ...!!!

  1. avatar giannis alex

   Είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ ; Κανένας ΈΛΛΗΝΑΣ δεν πρέπει να δεχτεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα της Βαρντάσκα, κι ας το λένε όπως θέλουν οι άλλοι.

 4. avatar ΠΌΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ! ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΔΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ. ΚΑΙ ΑΛΛΆ ΓΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΌΣ ΑΥΤΆ. ΕΊΝΑΙ. ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΕΚΕΊΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΕΊΝΑΙ Η ΑΛΛΆ ΓΗ. ΤΟΥ. ΟΝΟΜΑ ΤΌΣ. ΤΩΝ ΣΚΟΠΊΩΝ.! ΠΌΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ !

 5. avatar Te

  Άλλη μια μεγάλη αποτυχία του μικρού αλεξη. Ειδες η αχρηστερα?

 6. avatar Νίκος χασαπης

  Μας πήρανε χαμπάρι τι να του πεις οταν οι Θεσσαλονικείς ψηφίζουν μπουταρη ; Το άλλο με τους δυο παοκτζηδες στο γήπεδο που σήκωσαν βουλγαρική σημαία και στη φωτογραφία άλλοι 350 απο πισω να γελάνε; Αυτοι ειστε αυτα εισπράτετε
  Άντε γεια

 7. avatar Μ.

  Δεν πίστευα Κ γω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί φιλέλληνες!!!!!!!

 8. avatar Κοκο

  Με δύο ουισκακια ακόμη θα αναγνωρίσει και τους Τσάμηδες θα μοιράσει τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο και η Ελλάδα θα είναι από τη Λαμία και κάτω. Προς Αλέξη και λοιπούς πες ποιος είναι ο φίλος σου να σου πω ποιος εισε.

 9. avatar rnwsperr

  Αυτός είναι "φίλος". Μπορεί να μην έχει οριστεί ημερομηνία για διαπραγματεύσεις αλλά το σκέτο Μακεδόνες το καθιερώνει χωρίς διαπραγματεύσεις και άλλες τέτοιες βλακείες.

 10. avatar Asynartitos

  Δεν είναι Μακεδόνες οι άνθρωποι, σας αρέσει δεν σας αρέσει. Όσο εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε ως Μακεδόνες, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Τ' ακούς "φίλε" Ζαν Κλοντ;

 11. avatar μπραβο ρε

  Να το χαιρομαστε το μελος της ακαδημιας αθηνων!
  Με τετοιους "φιλελληνες" τι τους θελουμε τους εχθρους;

 12. avatar περιπτερας

  Ο πότης πάλι τα ετσουξε και άρχισε να κελαηδάει. Δεν βλέπεις ρε Κοτζιά ότι δεν υπάρχει διαθεση από κανέναν εταίρο για λύση που θα αποκλείει μελλοντικές βλέψεις? Αυτοί λένε βάλτε ένα πρόθεμα στο μκ και τελειώσαμε. Δηλαδή παραχωρηστε ετσι απλα ελληνες την ιστορια σας και όσα υπερασπισατε με θυσιες αιώνων σε σλαβοβουλγαρους. ΒΕΤΟ κι ας χτυπιούνται όσο θέλουν. Μια πραξικοπηματικη ενταξη με την προσωρινή τους ονομασια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, δεν έχει ουσιωδεις διαφορές με τη λύση γεωγραφικου προσδιορισμου. Οπότε γιατί να μπουν με την δική μας σφραγίδα? Δεν θα τους αναγνωρίσουμε ποτε ως Μακεδόνες, τέλος! Αν δεν βάλετε βέτο θα πέσει μαύρο στις εκλογες. Ας διαλεξει λοιπόν ο Παϊατ, θέλει περισσότερο να έχει επιρροή στα Σκόπια ή στην Ελλάδα? Εσείς τι λέτε Τσίπρα και Κοτζιά??

 13. avatar τετραγωνακιας απο κινητογκαλιζει

  Δεν υπαρχει αυτον αγκαλιαζει ηγετης μιας χωρας καταληξαμε να μην εχουμε χωρα πατριδα τελικα

 14. avatar Χαχα

  Θα ήθελα να προσθέσω οτι η ΕΕ όπως ειναι σημερα μοιάζει σαν μια πολυκατοικία 28 ορόφων χωρίς θεμέλια . Αν προσθέσουμε και μερικούς " ορόφους " ακόμα φοβάμαι οτι θα σωριαστεί . Εξ άλλου βλέπουμε συν τοις αλλοις και την κατάντια του ευρω που ειναι ενα νόμισμα χαρτί χωρίς οικονομικό υπόβαθρο.

 15. avatar Χαχα

  ΕΕ με 28 κράτοι ειναι ακυβέρνητη. Για φαντασθήτε πως θα ειναι όταν θα προστεθούν όλα αυτα τα κρατίδια που όμως θα έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας . Θα γίνει της ( ) .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει