Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται μία εβδομάδα μακριά, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται πως έχει ήδη προγραμματίσει τις πρώτες του κινήσεις εάν επαληθευθούν οι τα προγνωστικά και αναδειχθεί νικητής.

Ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έχει καθορίσει ως θέματα πρώτης προτεραιότητας την εκλογή νέου γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου και την επιλογή νέου εκπροσώπου Τύπου.  

Η δεύτερη εισήγηση που έχει στα χέρια του από τους άμεσους συνεργάτες του είναι να συγκροτήσει κατ΄ ευθείαν εκλογική επιτροπή, δίνοντας το σήμα για τον προεκλογικό αγώνα και εκεί να αξιοποιήσει παλαιά και νέα στελέχη.

Το βέβαιο πάντως είναι πως στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης έχει αποσαφηνίσει την προεκλογική του στρατηγική. Αρχής γενομένης από την σημερινή του ομιλία στην Εθνική Συνδιάσκεψη, ο κ. Βενιζέλος θα καταστήσει σαφές ότι:
Πρώτον, θα ακολουθήσει τακτική ενότητας στο ΠΑΣΟΚ καλώντας ακόμα και κάποιους από τους διαγραφέντες να επιστρέψουν, πριν από τις εκλογές. 

Δεύτερον, ενώ επί της ουσίας δε διαφωνεί με τη γραμμή Λοβέρδου για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ εφόσον αυτό υποδείξουν οι κάλπες, ο ίδιος δεν πρόκειται να αναφερθεί θετικά σε αυτό το θέμα προεκλογικά. 

Τρίτον θα ακολουθήσει διπλή γραμμή έναντι της Δημοκρατικής Αριστεράς που αποτελεί και τον πρώτο υποδοχέα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Από τη μία θα ξεκινήσει μία επίθεση φιλίας προς τον Φώτη Κουβέλη και από την άλλη θα υπενθυμίζει ότι δεν αποτελεί στάση ευθύνης ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός χωρίς τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. 

Τέταρτον, θα ξεκινήσει διμέτωπο εναντίον ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας σε μείζον ζήτημα την εξέλιξη στην Ελλάδα εάν η χώρα είχε χρεοκοπήσει ατάκτως ή είχε επιστρέψει στη δραχμή.