Η αποσταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «έκαψαν» το σενάριο του ριζικού ανασχηματισμού και της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Το προχθεσινό κρας-τεστ των δύο κομμάτων, οδήγησε σε επίσπευση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών, οι οποίες – όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εφόσον αποκατασταθεί το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα – θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο.

«Η κυβέρνηση πρώτα θα ολοκληρώσει το έργο της μέσα στον Μάρτιο και οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα βασικά σενάρια είναι δύο: Το πρώτο είναι οι εκλογές να γίνουν στις 29 Απριλίου και το δεύτερο οι εκλογές να γίνουν στις 8 Απριλίου.

Φαίνεται ότι το ποια ημερομηνία θα επιλεγεί τελικά, είναι κυρίως υπόθεση του χρονοδιαγράμματος των εξελίξεων για PSI, εκταμίευση της επόμενης δόσης και δυνατότητα της χώρας να καταφέρει να πληρώσει το ομόλογο αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ που λήγει ως τις 15 Μαρτίου και λιγότερο του πολιτικού σχεδιασμού των κομμάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανό, εφόσον η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup γίνει σε καλύτερο κλίμα από την τελευταία όπου κυριάρχησε για άλλη μία φορά η ακραία δυσπιστία των Ευρωπαίων για τη δυνατότητα του πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει εφαρμογής του νέου προγράμματος και δρομολογήσει την επόμενη δόση των περίπου 90 δισ. ευρώ και παράλληλα προωθηθούν στη Βουλή τα απαραίτητα νομοσχέδια με την προϋπόθεση ότι θα πληρωθεί το ομόλογο των 14 δισ. ευρώ έγκαιρα, μπορεί η Βουλή να κλείσει στις 15 Μαρτίου και οι εκλογές να διεξαχθούν στις 8 Απριλίου.

Στην άλλη περίπτωση, που από τους περισσότερους θεωρείται πιο πιθανή, το ίδιο χρονοδιάγραμμα θα χρειαστεί κάποιες ημέρες παραπάνω για να υλοποιηθεί και τότε οι εκλογές θα γίνουν στις 29 Απριλίου.

Οι προχθεσινές εξελίξεις στη Βουλή λειτούργησαν, ως φαίνεται, αποτρεπτικά για σενάρια που έτρεξαν περί ριζικού ανασχηματισμού και παράταση της θητείας της κυβέρνησης για έναν ακόμη χρόνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής «έκαψε» χθες το σενάριο των ριζικών αλλαγών της κυβέρνησης προαναγγέλλοντας απλώς αντικαταστάσεις των υπουργών που παραιτήθηκαν και όλα δείχνουν ότι εφόσον τελειώσει η διαδικασία του PSI, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη των εκλογών. Σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις εβδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές ως «διαβολοβδομάδες». Επιβεβαίωσε δε ότι:

Πρώτον, ως αύριο Τετάρτη θα πρέπει να έχουν σταλεί έγγραφές δεσμεύσεις από τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά που στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση Παπαδήμου για την πλήρη εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και του νέου οικονομικού προγράμματος 2012-2015, αφού φαίνεται ότι σε αυτό το θέμα δεν κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμώντας ότι έτσι θα δεσμεύσουν και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές.

Δεύτερον, ότι γίνονται προσπάθειες από το οικονομικό επιτελείο αύριο στο Eurogroup να καταθέσει πρόταση ώστε τα 325 εκ. ευρώ να καλυφθούν όχι από νέα μείωση των συντάξεων αλλά από έξτρα μείωση των δαπανών των προϋπολογισμών των υπουργείων.