Μήνυμα εντός και εκτός κυβέρνησης έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας εκφράζοντας την πεποίθηση πως η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη από τα κόμματα της Βουλής και ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη 250 βουλευτών, καθώς και μεγάλη αποδοχή από τον ελληνικό λαό.

«Ο ελληνικός λαός έχει στηρίξει της ελπίδες του στην κυβέρνηση. Δεν δικαιούμεθα να μην τη στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση απολαμβάνει πραγματικά τη στήριξη των τριών πολιτικών κομμάτων, μετά και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, χθες, ότι γίνεται «πόλεμος» εναντίον της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή η κυβέρνηση να δώσει τις βάσεις «ώστε να ορθοποδήσει η πατρίδα και να επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη του ελληνικού λαού», με νέες θέσεις εργασίας και πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Δήμας αμέσως μετά την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ύστερα από πρόσκληση του δεύτερου λόγω των διπλωματικών θεμάτων, που προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ για πιθανή εμπλοκή Τούρκων πρακτόρων σε πυρκαγιές στην Ελλάδα, τις οποίες και αργότερα ανασκεύασε, η Αθήνα έχει κάνει διπλό διάβημα ζητώντας τη διερεύνηση των εν λόγω δηλώσεων, καθώς και σχετική ενημέρωση για κάθε συναφές στοιχείο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δήμας, «περιμένουμε τι απαντήσεις θα έχουμε. Θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά όσο το θέμα παραμένει αδιερεύνητο, δηλητηριάζει τις διμερείς μας σχέσεις».

Σχετικά με την χωρίς προηγούμενο «παρέμβαση» της Ρωσίας σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο για τις συνθήκες σύλληψης και προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε διπλωματικά να σχολιάσει σχετικά, ωστόσο, δήλωσε με νόημα ότι «ο ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της Ορθοδοξίας. Δεν πρόκειται όμως για θέμα της αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών».