Για ρεκόρ μετεγκαταστάσεων τον Ιούνιο 3.000 προσφύγων που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα και την Ιταλία κάνει λόγο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας απαντά σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στέλνει πολλαπλά μηνύματα στις χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό.

-Πως εξελίσσονται οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα;

-Τον Ιούνιο σημειώθηκε ρεκόρ μετεγκαταστάσεων. Μετεγκαταστάθηκαν περίπου 3.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία μόνο μέσα σε ένα μήνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 24.000. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα 6.000 άτομα που είναι έτοιμα να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα. Είναι απολύτως εφικτό να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η μετεγκατάσταση όλων όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Το ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης λήγει τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και οι νομικές υποχρεώσεις των Κρατών Μελών. Τα Κράτη Μέλη θα συνεχίσουν να έχουν την υποχρέωση να μετεγκαταστήσουν επιλέξιμους υποψηφίους που θα φθάσουν στην Ευρώπη πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

-Πως αξιολογείτε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μετεγκατάσταση;

-Με τη γνωμοδότηση απορρίπτονται τα επιχειρήματα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την ακύρωση των αποφάσεων μετεγκατάστασης για την ανακούφιση της Ελλάδας και της Ιταλίας από τη μεταναστευτική πίεση που δέχονται. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη για τη νομική ορθότητα των αποφάσεων του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αμφισβήτησης των αποφάσεων ενώπιον του Δικαστηρίου δεν αναστέλλει την νομική υποχρέωση των Κρατών Μελών να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις και μετεγκαταστάσεις.

-Θα συνεχιστούν οι διαδικασίες επί παραβάσει για τις χώρες που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης;

-Σήμερα κάνουμε ένα επιπλέον βήμα. Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες προς την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία για τη μη συμμόρφωσή τους με τις νομικές τους υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση. Αυτό αποτελεί το δεύτερο στάδιο των διαδικασιών επί παραβάσει για αυτά τα Κράτη Μέλη.  Θέλω όμως να τονίσω ότι αν τα Κράτη Μέλη αυτά αποφασίσουν να αλλάξουν στάση, η πόρτα μας είναι πάντα ανοικτή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους.

-Η Ιταλία είναι υπό μεγάλη πίεση. Με ποιον τρόπο θα την βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

-Η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό και της Ιταλίας. Σε επιστολή που στείλαμε χθες με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τον Πρώτο Αντιπρόεδρο στον Ιταλό Πρωθυπουργό το καταστήσαμε σαφές. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο που η Ιταλική κυβέρνηση θεωρεί χρήσιμο, όπως την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων, την κινητοποίηση πρόσθετης επείγουσας χρηματοδότησης και την αποστολή προσωπικού από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.