Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση εξαπέλυσε Κώστας Τζαβάρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση «δεν πιστεύει στη δημοκρατία» και «γελοιοποιεί τη Δικαιοσύνη».

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με αφορμή τα όσα είπε για την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, κάνοντας λόγο για ειρωνικές, υβριστικές αναφορές κατά του ανώτατου δικαστηρίου. «Στήθηκε σειρά υβριστικών αναφορών κατά των δικαστικών λειτουργών. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα σε βάρος της Δικαιοσύνης», επισήμανε με νόημα.

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να γελοιοποιείτε το Ανώτατο Δικαστήριο γιατί, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάλυπτε τους φοροφυγάδες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ειρωνεύτηκε ότι αυτή η απόφαση του ΣτΕ είναι αστοιχείωτη. Αλλά στοιχειωμένη είναι αυτή η κυβέρνηση. Πρώτη φορά ακούμε πρωθυπουργό να λέει “θεσμικό εμπόδιο” την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου», ανέφερε στη συνέχεια.

Και επισήμανε: «Θα πρέπει να ντρέπεστε που χρησιμοποιείτε αυτή την επιχειρηματολογία. Δεν σας ενδιαφέρει η αρχή του κράτους δικαίου που είναι θεσμικά συνταγματικά κατοχυρωμένη. Αυτό που έκανε το ΣτΕ, είναι να σταθμίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στο κράτος του δικαίου. Να επιβάλει την ασφάλεια του κράτους δικαίου για να γνωρίζει ο πολίτης μέχρι ποιου σημείου η ελευθερία του κινδυνεύει».

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρία χρόνια δεν κατάφερε να εξαλείψει τα «παραμαγαζάκια» που η ίδια κατήγγειλε ότι είχαν στηθεί, ενώ μίλησε για «συναδέλφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας που με ροβεσπιέρικη μανία αναφέρονται στο αμαρτωλό παρελθόν».

Για να προσθέσει: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα λέει το Σύνταγμα τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εσάς, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να πείτε ότι το ΣτΕ κάλυψε την φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η πανηγυρική διακήρυξη του κράτους δικαίου από αυτούς που ήρθαν δήθεν για να μας σώσουν. Τρία χρόνια δεν καταφέρατε το προφανές. Δεν πιστεύετε στη δημοκρατία. Δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από τη δημοκρατία. Αυτό όμως εμπεριέχει την απειλή της παντοδυναμίας της πλειοψηφίας να μετατρέψει την δημοκρατία σε δεσποτισμό γιατί κανένας δεν συζητά τα δικαιώματα του ανθρώπου. Δεν έχετε την ικανότητα να διακρίνετε τίποτα πίσω από τη μύτη σας».

Ευθύνες, όμως, έριξε και για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι γνώριζε το προφανές και κατάδηλο η κυβέρνηση, ότι η Βουλή δεν έχει την αρμοδιότητα να παραπέμψει τον πρώην υπουργό. «Αρμόδιο για την άσκηση ποινικής δίωξης είναι το ποινικό δικαστήριο. Άλλο διαβιβάζω στη Βουλή και άλλο παραπέμπω. Είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε το σύνταγμα που λέει ότι ο σεβασμός και η αξία του ανθρώπου αποτελεί υποχρέωση του κράτους για την προάσπιση τους», ανέφερε.

Για να καταλήξει λέγοντας: «Δεν πιστεύετε στη δημοκρατία που εμείς οι νεοφιλελεύθεροι πιστεύουμε και είμαστε συνεπείς. Γιατί εσείς στην Αριστερά, έχετε την αντίληψη ότι το κράτος δικαίου είναι φετιχισμός της αστικής τάξης και αυτόν πολεμάτε».