«Ενώ η τεχνική συμφωνία είχε κλείσει κατά 95%, ΔΝΤ και Σόιμπλε με παράλογες απαιτήσεις εκτός πλαισίου επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση, πρέπει αυτοί «που έχουν μυαλό στο κεφάλι τους» να βγάλουν αυτές τις απαιτήσεις από το τραπέζι», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ανέφερε ότι «ο τραγικός Ντάισελμπλουμ σε λίγο θα είναι παρελθόν, αυτοκτόνησε οριστικά πολιτικά».

Ο κ. Παπαδημούλης θα είναι ο εισηγητής της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα, την πορεία του προγράμματος και την διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το μεσημέρι της Τρίτης.

«Στην συνεδρίαση αυτή θα είναι παρόντες εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών που μετέχουν στο πρόγραμμα, όπως ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για την Κομισιόν και ο εκπρόσωπος της Μάλτας που έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά όχι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τελικά αρνήθηκε να παραστεί, για λόγους που δεν διατυπώνονται», όπως σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης «η συζήτηση αυτή είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, για να εξεταστεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και είχε οριστεί μετά τις εκλογές στην Ολλανδία για να μην αποφύγει να παραστεί ο κ. Ντάισελμπλουμ. Μετά ωστόσο τις “τραγικές” δηλώσεις για τον ευρωπαϊκό Νότο, τις γυναίκες, τα ποτά κ.τ.λ, έσπευσε να ακυρώσει την παρουσία του. Αυτό έγινε προκειμένου να αποφύγει την κατακραυγή και την καταδίκη από τους ευρωβουλευτές. Μάλιστα, υπάρχουν φωνές που ζητούν να θεωρηθεί persona non grata για το Ευρωκοινοβούλιο. Ο τραγικός Ντάισελμπλουμ σε λίγο θα είναι και παρελθόν» από την ηγεσία της ευρωζώνης «αποφάσισε να κρυφτεί και αυτοκτόνησε οριστικά πολιτικά».

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση υπογραμμίζοντας: «Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στο Στρασβούργο θα συζητάμε ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις».

«Η τεχνική συμφωνία θα έπρεπε να έχει κλείσει χτες και η καθυστέρηση οφείλεται στις παράλογες (κατά Κομισιόν) απαιτήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του ΔΝΤ, του Τόμσεν και των υφιστάμενών του, αλλά και της πλευράς Σόιμπλε.

Αυτή η στάση κάνει ζημιά τόσο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία όσο και στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κ.Παπαδημούλης «και ο μόνος τρόπος να εξηγηθεί είναι αφενός ότι παραμένει η διαφωνία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφετέρου ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια που υπηρετούν πολιτικούς σκοπούς, εναντίον της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρα».

«Κάποιοι που μειοψηφούν μεταξύ των δανειστών επιδιώκουν να προκαλέσουν αναταραχή στην Ελλάδα για να ρίξουν την κυβέρνηση, κάτι που είναι επικίνδυνο, ανόητο και αντίθετο με τα συμφέροντα της ΕΕ, σε μία εποχή που οι 27 χώρες μέλη πρέπει να είναι ενωμένες, απέναντι στα φαινόμενα του Τραμπ, του Ερντογάν κτλ. και με δεδομένο ότι η Ελλάδα φυλάει το νοτιοανατολικά σύνορα της Ένωσης και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, ωστόσο κάποιοι ροκανίζουν το χρόνο με νέες απαιτήσεις, προσπαθούν να μας σπρώξουν με την πλάτη στον τοίχο», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

«Από όσα εγώ γνωρίζω, το 95% όσων απαιτούνται για την τεχνική συμφωνία έχουν ήδη συμφωνηθεί τις προηγούμενες ημέρες στο τελευταίο Brussels Group (όταν έμειναν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί μετά το Eurogroup) και η τεχνική συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε διότι υπήρξαν και κατατέθηκαν στο τραπέζι απαιτήσεις που και η ίδια η Κομισιόν χαρακτήρισε παράλογες, της τελευταίας στιγμής και έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Αν αυτές οι απαιτήσεις φύγουν από το τραπέζι -και μπορούν να παίξουν ρόλο όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους- τότε, όπως έχει πει και ο κ. Μοσκοβισί, όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος», προσέθεσεο κ. Παπαδημούλης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.