Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο «η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία».

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία», τόνισε η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την ίδια, «ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους.

Δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα. Διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει.

Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα».

«Ο κ. Ερντογάν βαδίζει τελευταία σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια. Με τις σημερινές απαράδεκτες δηλώσεις του, με τις οποίες αμφισβήτησε το ισχύον διεθνές καθεστώς των συνόρων, ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας», σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και συμπλήρωσαν:

«Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να αμφισβητεί ευθέως το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, που έχουν καθορίσει τον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Είναι, εντούτοις, απαίτηση της διεθνούς κοινότητας ο απόλυτος σεβασμός των συνόρων, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι η Θράκη είναι ελληνική, ό,τι και αν ισχυρίζεται ο κ. Ερντογάν».

«Θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη αφέλεια, το νέο παραλήρημα και οι συνεχείς αμφισβητήσεις των συνόρων στην περιοχή, από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, να θεωρούνται ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, όπως καθησυχάζουν η κυβέρνηση, αλλά κι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, ενταγμένες στο συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και το ρόλο που παίζουν ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ στην περιοχή», σχολίασε το ΚΚΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, παρατήρησε: «Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αμφισβήτησης των συνόρων πληρούν όλους τους όρους της απόδειξης, ότι βρίσκεται σε εθνικιστικό παραλήρημα! Απαιτείται επαγρύπνηση!»

«Το θέμα περιπλέκεται, οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό αλλαγής συνόρων. Προφανώς υπάρχει σχέδιο και πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να το καταδικάσει. Η Ελλάδα πρέπει με ενότητα του πολιτικού κόσμου με σοβαρότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει αυτό το ύπουλο σχέδιο της Άγκυρας», ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.