Σειρά επαφών με επενδυτικές εταιρείες στην Κίνα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είχε επαφές με εκπροσώπους της Foshun, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες της λίστας Forbes. Το συνολικό της ενεργητικό ανέρχεται 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον τομέα του φαρμάκου, στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη ως μέτοχος στην επένδυση του Ελληνικού, ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας Folie-Folie και ως μέτοχος της εταιρείας τουριστικών επενδύσεων Club Med.

Η Foshun, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον τουρισμό, για εισαγωγή αγροτοδιατροφικων προϊόντων ελληνικής παραγωγής στην Κίνα, και για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι της εταιρείας, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην δημιουργία και προστασία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας είχε επαφές και με την εταιρεία χρηματοδοτήσεων CEFC, η οποία είναι η 8η σε μέγεθος επιχείρηση στην Κίνα και η μεγαλύτερη εταιρεία στην Σαγκάη. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και έχει επενδύσεις περίπου 150 εκατ. ευρώ τα δυο τελευταία χρονιά στην Τσεχία.

Κύριες δραστηριότητες της είναι οι επενδύσεις κεφαλαίων, το real estate, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά, το φάρμακο, η βιομηχανία, ο αθλητισμός.

Στις συναντήσεις ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολιτική προσέγγιση Ελλάδας-Κίνας και η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις στην Ελλάδα.

Συζητήθηκαν επίσης τα αμέσως επόμενα βήματα για την υλοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.