Κατακόρυφα ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους η Νέα Δημοκρατία επαναφέροντας το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή για το δημοψήφισμα και το plan b του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Το timing που επιλέγει η Νέα Δημοκρατία μονάχα τυχαίο δε μπορεί να θεωρηθεί, αφού η μετωπική επίθεση και πρόταση για Εξεταστικών των πραγμάτων Επιτροπή έρχεται την ώρα που φτάνει ο εκλογικός νόμος στη Βουλή και μπαίνει στην τελική ευθεία η ψήφιση του σχεδίου νόμου. Με τον τρόπο αυτό στη Συγγρού επιχειρείται να διασφαλιστεί πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 200 ψήφους, αφού στο προσκήνιο επανέρχεται το μέτωπο της οικονομίας και η περιπέτεια του 2015, η οποία στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία για τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης με τη Συγγρού. Στο γαλάζιο στόχαστρο βρίσκονται ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα οποία στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποχωρήσουν στις πιέσεις του Μαξίμου για τον εκλογικό.

Ως εκ τούτου, τα θέματα της οικονομίας αλλά και το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστική αναμένεται να βρίσκονται σε διακεκριμένη θέση στη γαλάζια φαρέτρα κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ για το plan B της κυβέρνησης, η Συγγρού εξαπολύει πυρ ομαδόν, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι γνώριζε τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε το δημοψήφισμα στην οικονομία και τις τράπεζες, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία και παλαιότερες δηλώσεις προς επιβεβαίωση. «Ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης όταν ένα μέλος ή περισσότερα προδιαγράφουν τέτοιας κλίμακας σχέδια για τη χώρα αν δεν τα γνωρίζει δεν μπορεί να λέει ότι κυβερνά. Αν τα γνωρίζει τότε είναι συνυπεύθυνος. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε και γνώριζε καλά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, η ΝΔ επιχειρεί να διεμβολήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαπολύοντας επίθεση και στον Πάνο Καμμένο, με αφορμή τα όσα είχε πει κατά την επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν το δημοψήφισμα, ότι δηλαδή «οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη  σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα κληθούν να απολογηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή, για όσα διέπραξαν το 2015, είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει η Συγγρού.