«Η ελληνική διπλωματία δεν φοβάται να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα, ήρθαμε στην Αλβανία και κάναμε θετικά βήματα» είναι η αποτίμηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στα Τίρανα η οποία ξεκίνησε υπό αντίξοες συνθήκες.

Ειδικότερα απαντώντας στη σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων τόνισε: «Η εξωτερική μας πολιτική και η ελληνική μας διπλωματία στηρίζεται στη δύναμη που έχει και ότι δεν φοβάται να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα έχουν λύσεις και πρέπει να επιδιώκουμε τη λύση τους, υπάρχουν όμως ορισμένοι οι οποίοι φοβούνται τη λύση των προβλημάτων.

Ήρθαμε στην Αλβανία και νομίζω ότι κάναμε θετικά βήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα δεν μίλησε καθόλου για το επίμαχο θέμα μαζί μου, για το οποίο είχε μιλήσει το προηγούμενο Σάββατο.

Με τον κ. Μπουσάτι, ο οποίος επανειλημμένα τόνισε ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις με το θέμα των Τσάμηδων, συζητήσαμε για τη συνεργασία μας, δημιουργήσαμε μία ομάδα από τους γενικούς μας γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη των σύνολο των προβλημάτων και ελπίζουμε ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου να τα έχουμε λύσει.

Εξήγησα στο συνάδελφό μου και στους άλλους συνομιλητές ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αρκεί να συμπεριφέρονται ευρωπαϊκά και ασφαλώς δεν είναι στοιχείο του ευρωπαϊσμού ο όποιος εθνικισμός. Δεν θα πρέπει όμως τη στιγμή που εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να λυθούν τα προβλήματα και που οι προτάσεις αυτές σε ορισμένους ακραίους κύκλους δημιουργούν νευρικότητα, να υπάρχουν δυνάμεις στην Αθήνα οι οποίες να πιστεύουν ότι εμείς δεν πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πετυχημένη μας προσπάθεια μόνο και μόνο γιατί μικρές συντριπτικά μειοψηφίες των άκρων έχουν αντιρρήσεις».

Ερωτηθείς αν ο τρόπος και η επιμονή με την οποία έθετε το θέμα των Τσάμηδων η αλβανική ηγεσία και η συγκέντρωση των διαδηλωτών στο ΥΠΕΞ δυσκολεύουν αυτή την προσπάθεια προσέγγισης, ο κ. Κοτζιάς απάντησε:

«Είναι το γνωστό πρόβλημα ότι ορισμένοι κάνουν εξωτερική πολιτική κοιτώντας το εσωτερικό τους μέτωπο. Η Αλβανία μπαίνει σε τροχιά εκλογών στις αρχές του επόμενου χρόνου και όλοι κοιτάνε ποιος θα συμμαχήσει με ποιον προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση. Εάν ήταν να κάνουμε εξωτερική πολιτική με στραμμένο το βλέμμα μας στο εσωτερικό της χώρας δεν θα υπήρχε διεθνής διπλωματία. Πρέπει όμως να σας σημειώσω ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν καταλαβαίνουν από εξωτερική πολιτική, δεν γνωρίζουν από διπλωματία, αλλά παράγουν “κορώνες” μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουν κατά τη γνώμη τους κάποια ακραία ακροατήρια».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.