Να αποκομίσει τους πρώτους καρπούς της επώδυνης διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης προσδοκά σήμερα η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται με το βλέμμα καρφωμένο στη συνεδρίαση του Euroworking Group, αναμένοντας το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως «ό,τι έπρεπε να γίνει από ελληνικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί» και αναμένουν το σινιάλο από τις Βρυξέλλες, το οποίο με τη σειρά του θα δώσει το σύνθημα στα κοινοβούλια της Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Σλοβακίας και Φινλανδίας προκειμένου να υπάρξει η τελική έγκριση για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της 16ης του μήνα.

Επιπλέον, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων και η προσδοκία για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσουν ορόσημο στην αλλαγή σελίδας που θα σηματοδοτήσει την στροφή στην ανάκαμψη, μαζί με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες από τη δόση της πρώτης αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας στο γραφείο του πρωθυπουργού αναμένεται να σχεδιαστεί το… κοινοβουλευτικό πλάνο για τα νομοσχέδια τα οποία θα φέρει η κυβέρνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας για τα χαμηλότερα στρώματα και να αλλάξει η ατζέντα και το κλίμα υπέρ του Μαξίμου.

Παράλληλα, στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος αναμένεται εξόρμηση κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια. Ήδη, η αρχή έχει γίνει με αιχμή του δόρατος την καταπολέμηση της διαπλοκής και τις σχέσεις μίντια και πολιτικής με δεκάδες εκδηλώσεις ανά την επικράτεια. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Νάξο. Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου ξεκίνησε νέα καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Γυρίζουμε σελίδα», βασισμένη σε τρεις άξονες: Δίκαιη Ανάπτυξη, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Ισχυρή Δημοκρατία. Μέρος της καμπάνιας είναι ένα 8σέλιδο φυλλάδιο, με πολύ χαρακτηριστικό εξώφυλλο, έναν ποδοσφαιριστή βαμμένο με κόκκινο χρώμα που προσπερνά μια ασπρόμαυρη τηλεόραση που είναι στα πόδια του.

«Αγκάθια» για την αλλαγή κλίματος

Τροχοπέδη στην προσπάθεια επικοινωνιακής αλλαγής της ατζέντας και του κλίματος ωστόσο φαίνεται πως αποτελούν τα επερχόμενα εργασιακά, τα οποία θα ανοίξουν το φθινόπωρο από τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία απειλείται με κατάρρευση από τον Ερντογάν μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανία και τη μη χορήγηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες. Ενδεικτικό του… πονοκεφάλου των εργασιακών είναι ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του όσο και οι Πάνος Καμμένος και Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκαν στο θέμα των εργασιακών, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως και στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας, δίχως ωστόσο να έχουν τεθεί ακόμα συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές».

Για αυτό το λόγο ήδη στο Μαξίμου επιχειρούν να πάρουν θέση μάχης για το μέτωπο των εργασιακών απέναντι και στη Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας να στριμώξουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων θέσεων. «Περιμένουμε τις θέσεις της για τα εργασιακά, για τα οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη. Ελπίζουμε να έχει θέσεις και, κυρίως, να επιθυμεί να τις πει δημόσια. Διότι πριν από μερικές ημέρες, που της απευθύναμε σχετικό ερώτημα, προτίμησε να πετάξει θεαματικά την μπάλα στην εξέδρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.