Φίλης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία για την πρόσληψη αναπληρωτών

«Η ρύθμιση προσπαθεί να συνδυάσει το συνταγματικά ανεκτό με το κοινωνικά δίκαιο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:16
15/04/2016
Φίλης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία για την πρόσληψη αναπληρωτών
2
loading

Τις θέσεις του υπουργείου σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τον εκπαιδευτικό κλάδο, ανέλυσε, σε συνάντηση που κράτησε πάνω από μία ώρα, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με τους αντιπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Εκατοντάδες δάσκαλοι και καθηγητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής, έξω από το κτίριο του υπουργείου στο Μαρούσι, κατά της τροπολογίας που προωθείται για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Ο κ. Φίλης, απευθυνόμενους στις αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι δεν θα αποσυρθεί η τροπολογία. Επίσης, τόνισε ότι το σχέδιο προσλήψεων αφορά μόνο έναν χρόνο και υπογράμμισε ότι τον τρόπο προσλήψεων υπαγορεύει η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι προσλήψεις και διορισμοί πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και να ελέγχονται από ανεξάρτητη αρχή. «Η κατάσταση δεν είναι εύκολη ούτε για εσάς, ούτε για μένα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών δεν είναι επιβεβλημένη από τους θεσμούς, αλλά από τη Δικαιοσύνη. «Η ρύθμιση προσπαθεί να συνδυάσει το συνταγματικά ανεκτό με το κοινωνικά δίκαιο», ανέφερε ο υπουργός.

Από την πλευρά τους, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ είπαν στον υπουργό τις θέσεις τους, επιμένοντας στην άμεση απόσυρση της τροπολογίας, η οποία έχει ήδη δοθεί στους βουλευτές, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση επ' αυτής κοινοβουλευτικά.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι μόνιμοι διορισμοί που έχετε εξαγγείλει δεν θα γίνουν. Ελπίζουμε να έχουμε εμείς το λάθος», είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής. «Αιτούμαστε την απόσυρση του σχεδίου γιατί δημιουργεί τετελεσμένα. Και δεν είναι διάλογος αυτός με το μαχαίρι στο λαιμό», προσέθεσε.

«Αν αληθεύει η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, τότε εμπαίξατε την ΟΛΜΕ, όταν υποσχεθήκατε ότι θα παραδώσετε την τελική πρόταση στις ομοσπονδίες και μετά την επεξεργασία και με τις δύο ομοσπονδίες, θα την καταθέτατε», είπε ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ ο Θεόδωρος Μαλαγάρης και εξέφρασε την αντίθεσή του στην ερμηνεία που έχει δώσει το υπουργείο στη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας, ότι συμπλέει με τα λεγόμενα της τροπολογίας.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο, και μάλιστα αισθητή ήταν και η παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες παρέμειναν παρατεταγμένες στην είσοδο του υπουργείου, αλλά και γύρω από τους διαδηλωτές.

Ο κ. Φίλης, πάντως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους, είπε ότι τα ΜΑΤ ήταν στο υπουργείο για να διασφαλιστεί η ασφαλής αποχώρηση των μαθητών που βρίσκονταν εκεί για την τελετή βράβευσης μαθητικού διαγωνισμού.

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Natasa D

  Ήρθε το πολιτικό σας τέλος τσαρλατάνοι. Από πότε ο βαθμός θεωρείται αντικειμενικό κριτήριο, όταν κάποιες σχολές είναι πιο αυστηρές στο σύστημα βαθμολόγησης και άλλες λιγότερο; Για άλλη μια φορά προάγουν τους βαθμοθήρες, τους γλύφτες, τα τσιράκια των κομμάτων και των καθηγητών. Υπήρχαν παιδιά που έκαναν 2 και 3 δουλειές όσο σπούδαζαν για να ζήσουν και δεν είχαν την πολυτέλεια να κυνηγούν βαθμούς. Τι θα γίνει με αυτούς (...); Θα τους στερήσεις το δικαίωμα να εργασθούν? Και γιατί (...) τους αφήσατε 5 χρόνια τώρα να περιμένουν τη σειρά τους με το ισχύον σύστημα και τώρα το αλλάζεις; Ας το άλλαζες για τους καινούριους αποφοίτους. Η τροπολογία αποσκοπεί καθαρά στο να διορίσουν τα δικά τους παιδιά, που είχαν την πληροφορία για την αλλαγή που προωθούν.

 2. avatar Q mark

  Τι θα πει ακριβώς "συναγματικά ανεκτό" κε Φίλη?
  Μήπως κανά παραθυράκι του συντάγματος για να χωθούν - και εδώ - ημέτεροι?
  (που συνήθως είναι κάτι άσχετοι φάφλατάδες σαν και του λόγου σας, άλλα πάντα με το "ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς"!).
  Με την κατάπτυστη ντροπολογία σας, κάνετε με δυο λόγια στην άκρη όσους έχουν προϋπηρεσία, αξιολόγηση, εμπειρία για να χώσετε δικούς σας!!
  «Η κατάσταση δεν είναι εύκολη ούτε για εσάς, ούτε για μένα». Ναι, βέβαια, έχετε το "ηθικό βάρος" να ανταποκριθείτε στα συντρόφια σας, κάνοντας πέρα την υπόλοιπη κοινωνία, κυβέρνηση "όλων των Ελλήνων"...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει