«Σε καιρούς που η αγωνία και τα όνειρα των ανθρώπων αντικατοπτρίζονται στη σύγχρονη προσφυγιά των εκτοπισμένων και διωκόμενων ανθρώπων που καταφθάνουν στις ελληνικές ακτές, η Ορθοδοξία καλείται να αποτελέσει τον αρχέγονο φρουρό της ανθρωπιάς και της συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο, που με μόνη συνοδεία ένα φθαρμένο σωσίβιο αναζητά σωτηρία από τη δίνη του πολέμου» δήλωσε υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων της έκθεσης «Άθως. Το Άγιον Όρος», που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη ρωσική κρατική Δούμα.

Ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι είναι μία «μαρτυρία της ιστορίας, της αγωνιστικής παρουσίας της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, έξω από τον κόσμο, προς χάριν του κόσμου».

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική έκθεση φωτογραφίας και χαλκογραφιών από τις συλλογές της Αγιορείτικης Φωτοθήκης και Πινακοθήκης, που είναι αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στη χιλιόχρονη παρουσία Ρώσων μοναχών στην Αθωνική Πολιτεία (1016-2016) και πραγματοποιείται σε αίθουσα της κρατικής Δούμας της Ρωσίας, αποτελώντας, ταυτόχρονα, τη συμβολή της Δούμας στο παραπάνω ιωβηλαίο, καθώς και στις εκδηλώσεις του έτους 2016, αφιερωμένου στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

Μέσα από τις δύο ενότητες της έκθεσης αντικατοπτρίζονται οι σχέσεις του Αγίου Όρους με τη Ρωσία και τον ορθόδοξο κόσμο: Η πρώτη περιέχει φωτογραφίες με πρόσωπα και γεγονότα του Αγίου Όρους από την περίοδο 1867-1963. Η δεύτερη περιέχει χάρτινες εικόνες, αγιορείτικες χαλκογραφίες τόπων, μνημείων και αγίων εικόνων (18ος-19ος αι.).

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που συνέβαλε στη διοργάνωση της έκθεσης είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων το 1993 και έχει μέλη ορθοδόξους χριστιανούς στο θρήσκευμα βουλευτές από όλον τον κόσμο, τα Κοινοβούλια των οποίων είναι μέλη της οργάνωσης.

Στην έκθεση παραβρέθηκαν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών και γγ της ΔΣΟ, Γιάννη Αμανατίδη.