Την ώρα που η ΝΔ ετοιμάζεται για το Συνέδριο που θα επισημοποιήσει όπως όλα δείχνουν το νέο κεντροδεξιό μεταρρυθμιστικό προφίλ του κόμματος, στα σκαριά βρίσκεται η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα στα δεξιά της ΝΔ από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Τάκη Μπαλτάκο, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν κοινή εμφάνιση την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Στο γαλάζιο επιτελείο επιμένουν πως δεν υπάρχει χώρος για νέο κόμμα δεξιά της ΝΔ, ωστόσο οι ζυμώσεις στον «καθαρόαιμο» χώρο μεταξύ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής έχουν πάρει φωτιά τον τελευταίο καιρό, με την «τηλεοπτική» διαγραφή του Φαήλου Κρανιδιώτη από την ηγεσία της ΝΔ να αποτελεί όπως όλα δείχνουν θρυαλλίδα εξελίξεων στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Γιώργος Καρατζαφέρης και Τάκης Μπαλτάκος επιχειρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευθούν την κεντρώα στροφή της ΝΔ, την ώρα που η κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης στρώνει το έδαφος για «καθαρές» δεξιές πολιτικές. Επιπλέον, ο νέος πολιτικός φορέας, ο οποίος θα αποτελεί μία διερυμένη «συνέχεια» του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, θα έχει σαφές ευρωσκεπτικιστικό στίγμα, βλέποντας θετικά ένα Grexit και θα είναι δομημένος στη λογική των συνιστωσών.

Έτσι, κεντρικός πυλώνας του νέου πολιτικού φορέα θα είναι ο ΛΑ.Ο.Σ, από την ηγεσία του οποίου θα αποχωρήσει ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ υπό την ομπρέλα του θα συστεγαστούν όπως όλα δείχνουν οι ΡΙΖΕΣ του Βασίλη Καπερνάρου, ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας απόστρατων αξιωματικών που μετείχε και στις ευρωεκλογές του 2014, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου. Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν επιπλέον με στελέχη που αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ, όπως η Σταυρούλα Ξουλίδου μετά τη μη υπουργοποίησή της, με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Χρήστο Ζώη.

Ερώτημα αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο ακραιφνής «σαμαρικός» Φαήλος Κρανιδιώτης, καθώς τυχόν προσχώρησή του θα σημάνει εκ νέου συναγερμό στη ΝΔ για εκ δεξιών διεμβολισμό της ΝΔ που θα μπορεί να προσελκύσει και άλλα γαλάζια στελέχη.

Πάντως, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται από την πλευρά της ΝΔ, ότι με αφορμή το προσφυγικό και την αξιολόγηση θα υπάρξει νέα «σκλήρυνση» της αντιπολιτευτικής ρητορικής, με το «κάρο» να τραβά η δεξιά πτέρυγα. Ως εκ τούτου αναμένεται να βγουν «μπροστά» Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, για να ανακόψουν επικοινωνιακά τυχόν δυναμική του νέου πολιτικού εγχειρήματος.