Στο αόριστο μέλλον παραπέμπει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ενδεχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία αναφορικά με τη σύσταση Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και Κατερίνας Κούνεβα, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Στο δελτίο Τύπου τονίζεται σχετικά με τον αντιπρόεδρο πως, «παρά τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζεται αναβλητικός και άτολμος […] Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν καταλήγει με μία αρκετά γενικόλογη δήλωση λέγοντας πως η σκοπιμότητα για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης [σ.σ.: δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας], θα κριθεί από αντίστοιχη “μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016″».

Με αφορμή την απάντηση του Β. Ντομπρόβσκις, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «η Κομισιόν επιλέγει σε θέματα ώριμα και πιεστικά όπως είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, να κινηθεί με ρυθμούς χελώνας, τη στιγμή μάλιστα που έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ η Κ. Κούνεβα σχολίασε πως «στο σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα της ΕΕ, που δεν είναι άλλο από την ανεργία, η Επιτροπή συνεχίζει να λειτουργεί με δημοσιονομικά κριτήρια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτηση τους, είχαν ζητήσει από την Κομισιόν να απαντήσει για το εάν θα «ήταν θετική στην υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού Ταμείου για την ανεργία που θα λειτουργούσε ως σταθεροποιητικός αντικυκλικός μηχανισμός εντός της ΕΕ», όπως είχε προτείνει ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. Παράλληλα, είχαν ζητήσει επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με το αν η Επιτροπή «είναι έτοιμη να πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία, με δεδομένο ότι για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, δεν απαιτείται αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών;».