Την άποψη ότι «το προσφυγικό πρέπει να το σταματήσει η Τουρκία, διότι είναι πρώτος αποδέκτης. Πρόκειται για πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία στο έδαφός της και πρέπει να τους σταματήσει αυτή και να οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο θα γυρίσουν πίσω», εξέφρασε σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον Βήμα FM.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε: «Ο Τσίπρας πρέπει να πάει μόνο αν έχει κάτι να πει. Και αυτό που πρέπει να πει, δεν το έχει πει και δεν τολμάει να το κάνει και δεν ξέρω αν είναι και σε θέση να το πει, για λόγους ιδεολογικούς, προέλευσης και βαθύτερης οργάνωσης του μυαλού του. Δεν είναι το Κυπριακό ή το Αιγαίο, είναι η φοβερή ροή μεταναστών, την οποία οργανώνει και αποστέλλει η Τουρκία και χρησιμοποιεί ως όπλο διπλωματίας. Αν πάει για να συζητήσει στο γήπεδο των Τούρκων, με ακροατές και θεατές Τούρκους και τη δυνατότητά τους να κάνουν αλλαγές όποτε θέλουν, θα χάσει βέβαια. Μ’ αυτούς τους όρους, κανείς δεν μπορεί να κερδίσει. Πρέπει να έχει μια θέση πάνω στην οποία θα διαπραγματευτούμε και πίστευα από την αρχή ότι πρέπει η θέση αυτή να είναι ότι το προσφυγικό πρέπει να το σταματήσει η Τουρκία, διότι είναι πρώτος αποδέκτης.

Πρόκειται για πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία στο έδαφός της και πρέπει να τους σταματήσει αυτή και να οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο θα γυρίσουν πίσω. Ένας τρόπος είναι να μην βομβαρδίζει η ίδια η Τουρκία τις περιοχές αυτές, για να ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος και το χαλιφάτο. Να πολεμήσει τους Κούρδους π.χ. τους οποίους τώρα πολεμάει βομβαρδίζοντας τη Συρία. Να σταματήσει λοιπόν η Τουρκία να οργανώνει το βομβαρδισμό του λαού της Συρίας, να οργανώσει την επιστροφή τους και αν θέλει τότε χρήματα, ναι, η Ελλάδα, εμείς, με τα λεφτά που δεν έχουμε, θα είμαστε υπέρ της θετικότερης λύσης για την Τουρκία».

Σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο και τη στάση της Τουρκίας, παρατήρησε πως η «Αυγή» σήμερα, «αντί να προτείνει πώς θα ελέγξουμε τον αριθμό αυτών που έρχονται και πώς θα μειώσουμε τη ροή μέσω θαλάσσης που δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε, διότι αν το κάνουμε θα πνιγούν, λέει να ανοίξουμε το φράχτη στον Έβρο και να περνούν ελεύθερα. Αν είναι λύση αυτή, έπρεπε να την προτείνουν πριν από τις εκλογές στον ελληνικό λαό, στους ανθρώπους της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας. Ότι θα φύγουν οι φράχτες που έστησε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – ήταν από τα λίγα έργα που δεν αμφισβητώ και θεωρώ καίρια, έντιμα και γρήγορα και έλυσαν ένα πρόβλημα. Δηλαδή, να τους διευκολύνουμε να μπουν; Εσείς, στο Κολωνάκι και το Χαλάνδρι και διάφορα άλλα παιδιά καλά που δεν έχουν δει ποτέ τους πρόσφυγα κοντά στο σπίτι τους… τι να κάνουμε; Αν πάει τώρα ο Τσίπρας και τους πει “κύριε Ερντογάν, έχετε πει κάποια πράγματα στην Ευρώπη και εμείς τα ένα, δύο τα αποκλείουμε, π.χ. να πηγαίνουν στις Συνόδους Κορυφής και να παρίσταται ο Ερντογάν – γιατί όχι τότε και ο Βασιλιάς του Μαρόκου ή της Ιορδανίας; – αλλά θα δουλέψουμε για μερικά μαζί με την άποψή σας. Όμως, το σταμάτημα των προσφύγων είναι δικό σας, σε δικό σας έδαφος είναι και δεν μπορείτε να τους προωθείτε στην Ελλάδα, κάνοντας και υψηλή πολιτική”. Και όποιος δεν μπορεί να καταλάβει πόσο κουτοπόνηρη και πόσο ενσωματωμένη είναι στην παράδοση τη διπλωματική της Τουρκίας αυτή η πολιτική σε βάρος της Ελλάδας…

Πάει τώρα ο άλλος να παίξει μπάσκετ στο ΝΒΑ; Είναι 1.60, πώς να παίξει; Να πάει, αλλά να έχει θέσει και να μας την πει και να συσπειρωθούμε γύρω από μια εθνική θέση. Τη θέση της αποτροπής των προσφύγων. Το κόμμα που μας κυβερνάει ήρθε πρώτα με τη θείτσα των Εξαρχείων, η οποία δεν έκανε τίποτα. Τη γνωστή θείτσα, την Τασούλα… Την έκανε υπουργό και λέει «κοιτάξτε να δείτε, σε όλη την Ευρώπη επικρατεί παράνομη και παράλογη διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και δεν υπάρχουν για εμάς μετανάστες, παρά μόνον πρόσφυγες». Πώς δεν υπάρχουν μετανάστες; Ξέρετε τι σημαίνει αυτή η πολιτική θέση; Πολιτικούς πρόσφυγες είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς, διότι υπάρχει διεθνής σύμβαση. Όμως, με τη θέση ότι όλοι οι μετανάστες είναι πρόσφυγες, αυτή τη στιγμή 200 εκατ. στον κόσμο, θα έρθουν στην Αθήνα! Κι εμένα ματώνει η καρδιά μου μ’ αυτές τις εικόνες, αλλά έχετε πάει στις Αχαρνές όπου έκλεισε – κάκιστα για μένα – το στρατόπεδο, επειδή, λέει στων μπάτσων τα στρατόπεδα δεν βάζουμε πρόσφυγες; Τους απέλυσαν στην Πλατεία Βικτωρίας, όλα τα γυναικόπαιδα. Κατάλαβαν όταν πήγα εκεί ότι κάποιος ήρθε και φώναζαν όλοι μαζί “Deutschland, Deutschland”! Νόμιζαν ότι ήμουν Γερμανός, επειδή είμαι λευκός και ψηλός. Θέλουν να πάνε στη Γερμανία, το λένε οι άνθρωποι ότι δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα. Θέλουν εμάς να τους ψαρέψουμε από τη θάλασσα, να τους ταΐσουμε και να τους ντύσουμε και να προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ανθρωπισμός μας και θα ρίξουμε και το φράχτη για να περνούν από εκεί. Ε, όχι! Δεν έχουμε αυτή την υποχρέωση. Ούτε απέναντι στην ανθρωπότητα ούτε απέναντι στον εαυτό μας. Μόνη υποχρέωση είναι αυτούς που περνούν από εδώ, στα πλαίσια ενός συμφωνημένου συστήματος και αριθμού, να τους προσέχουμε με τον καλύτερο τρόπο και να εξαντλούμε όλες τις υπηρεσίες και παροχές.

Όλοι τα έχουν πιάσει (στην Τουρκία) και δεν το λέω εγώ. Το λέει η Γαλλική Τηλεόραση, το BBC, ο παγκόσμιος Τύπος. Μόνος υποστηρικτής των Τούρκων διακινητών στον κόσμο είναι ο ελληνικός αριστερός Τύπος, ο οποίος υποστηρίζει Τούρκους σωματεμπόρους, δουλεμπόρους, οι οποίοι τα παίρνουν για να κάνουν δουλεμπόριο. Και τον Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί και να δημιουργήσει νέα θέση στην Ευρώπη».