To προσφυγικό ζήτημα και οι επιπτώσεις του στη λειτουργία της πόλης της Αθήνας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο δημαρχείο.

Ο κ. Καμίνης παρουσίασε διεξοδικά στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη από τα περασμένα Χριστούγεννα –όταν εμφανίστηκε το πρώτο κύμα Σύρων προσφύγων στην Αθήνα– ο δήμος Αθηναίων για τη διαχείριση του ζητήματος, με γνώμονα, να μετριαστούν οι συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της πρωτεύουσας και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για του πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε τη συμβολή του δήμου Αθηναίων στην επίλυση του ζητήματος και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί μια συνολική μεταναστευτική πολιτική και η ΔΗΜΑΡ, είπε, με τις προτάσεις της θα συμβάλει σε αυτό. Προσέθεσε ότι θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι αμέσως μετά την συνάντηση σήμερα το μεσημέρι επισκέπτεται την πλατεία Βικτωρίας με στόχο να συνομιλήσει με πρόσφυγες και κατοίκους της περιοχής.

Μάλιστα ο κ. Θεοχαρόπουλος κάλεσε την ΕΕ να πάψει «να παραμένει ουσιαστικά απαθής στην ανθρωπιστική κρίση που συντελείται», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να πρωτοστατήσει στην άμεση οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην εγκαταλείπονται άνθρωποι σε δρόμους και πλατείες».

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άδεια κτίρια και χώροι στο λεκανοπέδιο της Αττικής και να μην τα παρέχουν κυβερνητικοί παράγοντες και τοπικοί άρχοντες με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες», τόνισε. Ο κ. Καμίνης επανέλαβε την πρόθεση του δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει και δεύτερο –μετά τον Ελαιώνα– χώρο για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, «με την αυστηρή, όπως είπε , προϋπόθεση να υπάρξει άμεση ανακούφιση της πλατείας Βικτωρίας και να πάψουν οι πλατείες της πόλης να μετατρέπονται σε άτυπους καταυλισμούς».