Μόλις ορκίστηκε η κυβέρνηση άρχισαν οι γκρίνιες και οι ενστάσεις για τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ήδη ο υφυπουργός Μεταφορών Δημήτρης Καμμένος αποτελεί παρελθόν.

Έντονες αντιδράσεις, κυρίως στο διαδίκτυο, υπήρξαν καταρχήν για τον ορισμό του Δημήτρη Καμμένου των ΑΝΕΛ στη θέση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο κ. Καμμένος όταν ήταν βουλευτής φέρεται να είχε «ανεβάσει» στο διαδίκτυο επικριτικά σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ πολλά σχόλιά του μπορούν να χαρακτηριστούν «ρατσιστικά» και «ξενοφοβικά». Χαρακτηριστική είναι η παραποιημένη φωτογραφία της εισόδου στο Άουσβιτς που προκάλεσε και την αντίδραση του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Για την επιλογή του Δημήτρη Καμμένου εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαμούλης, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου ευτυχής «με την υπουργοποίηση ενός προσώπου με ακραίες και ρατσιστικές απόψεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να εντάξει στο νέο σχήμα έναν από τους Χρήστο Ζώη, Κώστα Ζουράρι ή Δημήτρη Καμμένο. Τελικά επιλέχθηκε ο Δημήτρης Καμμένος, ωστόσο κανένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του. Μάλιστα πέρασε από τρία υπουργεία για να βρεθεί στη θέση του υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης προκάλεσε προβλήματα και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Νικολοπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ζήτησε«να συγκληθεί εντός της ημέρας η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, ώστε να συζητήσει και να εκφράσει άποψη για τις επιλογές ή τους αποκλεισμούς προσώπων από το κυβερνητικό σχήμα».

Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Νικολόπουλος κάλεσε τον κ. Καμμένο να εξηγήσει «ενώπιον των συναδέλφων μας στην κοινοβουλευτική ομάδα εάν υπήρξαν πολιτικές, οικονομικές ή ηθικές ενστάσεις σχετικά με τη συμμετοχή μου στο κυβερνητικό σχήμα και αν ναι, ποιες ήσαν αυτές και από ποιους εκφράστηκαν».

Ωστόσο διαμαρτυρίες υπάρχουν και για άλλο υπουργό της νέας κυβέρνησης από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εκφράζει έκπληξη απογοήτευση και αγανάκτηση για την τοποθέτηση του Μάρκου Μπόλαρη στην θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Μ. Μπόλαρης διετέλεσε υφυπουργός Υγείας του 2012 με υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο και κάνει αναφορά στην υπόθεση με τις οροθετικές.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση και για τον Δ. Καμμένο ο οποίος παραιτήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης: «υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες», τονίζεται στην ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ώς αργά το βράδυ της Τετάρτης δεν υπήρξε καμία αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς για τον Μάρκο Μπόλαρη.